1. Avaleht
  2. Kultuur
  3. Jutuvestmisfestival Ööbikuööd teeb sellel aastal tänukummarduse emadele
Jutuvestmisfestival Ööbikuööd teeb sellel aastal tänukummarduse emadele

Jutuvestmisfestival Ööbikuööd teeb sellel aastal tänukummarduse emadele

Eesti Rahvakultuuri Keskuse jutuvestmisfestival Ööbikuööd on pärimuslike lugude, muusika ja maagilise miljöö festival, mis ootab külalisi 11. ja 12. mail Rõuges. Sellel aastal saab kuulda lugusid emadusest ja emahoolest, loomaemadest ja -lastest, loodusest, puutööst ja veel paljust muust.

Jutuvestmisfestival toimub tänavu emadepäeva nädalavahetusel ja seda emade jaoks väga sümboolses kohas Rõuges. Nimelt asub just seal Eesti Ema monument. „Ligi 3,6 meetrit kõrge monument kajastab tulevikulootusi ning väärtustab eesti naist emana. Samuti on kevad täis uut tärkamist ja lootust. Lisaks on meie suulises pärandis väga palju lugusid emadest, emasusest ja pühadusest. Nii sündis idee, et just selle aasta festival väljendab oma lugudega tänutunnet emadele,“ selgitas festivali kohavalikut ja ideed Eesti Rahvakultuuri Keskuse suulise pärandi spetsialist Kadri Suits.

Festival kestab kaks päeva ning kulmineerub varahommikuse matkaga. „Kuulda saab lugusid emadusest ja emahoolest, loomalastest, puutööst ja veel paljust muust. Kohale tulevad oma ala kirglikud ning võluvad lugude tundjad Valdur Mikita, Aleksei Turovski, Lauri Õunapuu, Erki Kari Kaikkonen, Vahur Sepp, Polina Tšerkassova, Meelis Kihulane ehk Edev Eremiit.

Samuti toimub festivalil juba tavaks saanud Ööülikooli avalik salvestus. Päeva lõpetab õhtune pidu rahvaliku tantsumuusika ja Mäeotsa kapelliga, mille eesotsas hiilgab Vabariigi Pillimees 2020 Martin Arak ehk Kandle Oss. Hommikul siirdutakse aga kauni Rõuge looduse rüppe ning kuulatakse, mida pakub see rohelus ja mets ning kas ööbikud juba pikka ööd kuulutavad. Kindlasti on tulemas veel huvitavaid esinejaid, kellest jooksvalt teada antakse. Kuigi festival on suunatud kõigile, on see imeline võimalus võtta kaasa justnimelt oma ema ning lasta lugudel end kanda,“ lisas Suits.

Jutuvestmisfestivali Ööbikuööd korraldab Eesti Rahvakultuuri Keskus ja tänavust üle-eestilist sündmust võõrustab Rõuge rahvamaja, Rõuge põhikool, Mägilaste Maja. Kava täieneb ja on varsti täies ulatuse leitav keskuse kodulehelt.

Ööbikuööde festivali idee on jutuvestmise, kui ajatu ja olulise kultuurilise nähtuse tähelepanu keskpunkti toomine ja elava pärandi vahetu kogemine jutuvestmise kõikvõimalikes vormides.

Head Uudised GoodNews