1. Avaleht
  2. Kunst
  3. Põhjamaade ja Baltikumi noorte kunstnike konkursi peapreemia läks Lätti
Põhjamaade ja Baltikumi noorte kunstnike konkursi peapreemia läks Lätti

Põhjamaade ja Baltikumi noorte kunstnike konkursi peapreemia läks Lätti

2020. aasta Põhjamaade ja Baltikumi noorte kunstnike konkursi Grand Prix’ pälvis lätlanna Kristine Krauze-Slucka.

Sel aastal Läti Kunstiakadeemias magistriõpingud lõpetanud Krauze-Slucka osales konkursil installatsiooniga “Orgatopia”. Teose videodokumentatsioon tutvustab kuut installatsiooni, kus on kasutatud taimede eluvorme, muundatud taimi, kineetilisi hüperobjekte, tehismaterjale ja elektroonilisi seadmeid. Rahvusvahelise žürii valitud võitja pälvib 2000 euro suuruse preemia. Lisaks saab Krauze-Slucka kutse võtta sel aastal osa kunstiresidentuurist Viinistu Kunstisadamas. 2022. aasta suvel on ta oodatud osalema Tallinna Biennaalil.

Žürii liikme, Rootsi suurima kunstiülikooli Konstfack õppejõu Anne Klontzi sõnul oli konkursil osalenud noorte talentide looming muljetavaldav ja mitmekülgne. “Noorte tööde puhul jahmatas mind paljudest töödest läbi kumanud eriline tundlikkus ja teadlikkus globaalsetest probleemidest, mis peegeldus ka Kristine Krauze-Slucka võidutöös. Võrreldes teiste osalejatega vaatles peapreemia võitja aega ja eksistentsi ka väljaspool inimtegevust, pakkudes publikule välja ühe võimaliku tulevikustsenaariumi – tuleviku, kus keskkond on veelgi enam väärtustatud,” lisas ta.

Teisele noorele Läti kunstnikule Laura Velale andis žürii noore maalikunstniku 1000-eurose auhinnaraha. Eelmisel aastal Läti Kunstiakadeemia lõpetanud Vela osales konkursil teosega “Aeg.Identiteet” (“Time.Identity”), mis räägib aja ja mälestuste ebatäpsustest ja abstraktsusest ning koosneb multimeediainstallatsiooniks ühendatud 144 maalist.

Publikupreemia 500-eurose auhinnarahaga pälvis Leedu kunstnik Akvilė Malukienė seeria “Lilled” (“Flowers”, pildil) eest, mis kõneleb ilu ja aja kulgemise omavahelistes seostest, ilu lõplikkusest ja igavikulisusest. Publikuhääletusel osales enam kui 600 kunstihuvilist.

Konkursi peakorraldaja Andra Orni sõnul oli seekordne võistlus erakordne: “Keerulistest asjaoludest hoolimata osales konkursil väga palju noori kunstnikke, kelle eriilmelised tööd peegeldasid laiemat vaadet ühis- ja keskkonnale.”

Orn lisas, et konkursi korraldamisel tuli neil sel korral rinda pista mitmete takistustega. ”Nii mõnedki osalevad kunstiakadeemiad olid distantsõppel, traditsioonilised lõpunäitused lükkusid kevadest hilisemasse perioodi ja žürii liikmed ei saanud töödega tutvumiseks ülikoole külastada… Nüüd, võitjate väljakuulutamisel, saame rõõmuga öelda, et lõpuks kõik lahenes ning me ei pidanud konkursi korraldamisel liigseid mööndusi tegema,” sõnab ta.

Konkursil osales 77 möödunud aastal bakalaureuse- või magistriõppe lõpetanud noort kunstnikku, kes esitasid konkursile pea 300 teost. Konkursi rahvusvahelisse žüriisse kuulusid Anne Klontz (USA/Sweden Konstfack), Anna-Kaisa Rastenberger (Helsinki Uniarts), Anni Anttonen (Helsinki Uniarts), Pire Sova (Eesti Kunstiakadeemia), Andra Orn (Nordic Baltic Art Center NOBA), Andris Vitolinš (Läti Kunstiakadeemia) ja Marija Marcelionytė-Paliukė (Vilniuse Kunstiakadeemia).

Konkurss annab kiirema stardi noorte kunstnike professionaalsele karjäärile ning pakub samas kunstihuvilistele terviklikku võimalust avastada lähiriikide talente. Teostega saab tutvuda veebilehel Nbyaa.eu, kus saab ühtlasi infot huvipakkuvate tööde soetamisvõimaluste kohta. Konkurssi korraldab Nordic Baltic Art Center NOBA koostöös Põhjamaade ja Balti riikide kunstiülikoolidega.

Head Uudised GoodNews