1. Avaleht
  2. Ukraina rahva toetuseks
  3. President Alar Karis Davosis Ukraina majas: Eesti aitab Ukrainal täita Euroopa-unistust
President Alar Karis Davosis Ukraina majas: Eesti aitab Ukrainal täita Euroopa-unistust

President Alar Karis Davosis Ukraina majas: Eesti aitab Ukrainal täita Euroopa-unistust

„Olen Davosis, et kõnelda Ukraina õiguse eest saada Euroopa Liidu kandidaatriigiks. Euroopa Liidu laienemine on investeering Euroopa julgeolekusse, sellele pole alternatiivi. Rahu ja vabaduse tagamiseks Euroopas on vaja liikmesriikide pealinnadel ja ELi institutsioonidel muuta strateegilist lähenemist Venemaale ning olla ambitsioonikam suhtluses Euroopa Liidu naabruskonnaga,“ rõhutas president Alar Karis Maailma Majandusfoorumi raames Ukraina maja Davoses külastades. Riigipea kohtus seal ka Ukraina asepeaministri ja digiülemineku ministri Mõhhailo Fedoroviga.

President Karis kinnitas igakülgset toetust ja valmisolekut jagada Eesti kogemusi Ukrainaga Euroopa Liidu liikmesuse taotlemise teel. „Eesti on Ukraina sõber ja alati valmis ukrainlasi toetama, et aidata täita Euroopa-unistust. See, kui kiiresti Ukrainast saab Euroopa Liidu liige, sõltub ukrainlaste sihikindlusest, reformide kiirendamisest, tahtest riiki tõsiselt muuta,“ sõnas riigipea.

Vabariigi Presidendi sõnul on sõda Ukrainas andnud õppetunni, et Euroopa perre kuuluda soovivate naaberrahvaste jätmine ebakindlusesse loob pinnase konfliktiks. „Meie huvi on Euroopa Liidu lõimumisega edendada demokraatiat ja rahu Euroopas. Laienemine on olnud edukas demokraatia, majanduskasvu ja heaolu loomiseks. Peame seda jätkama,“ lausus riigipea. „Igal riigil, kes soovib olla koos Euroopa Liiduga või sellesse kuuluda, peab olema selleks võimalus,“ lisas ta.

Riigipea märkis, et Euroopas ei tohi lasta tekkida ruumi Venemaa mõjusvääridele. „Peame keskenduma neile piirkondadele, mida Venemaa soovib domineerida sõjalise jõu või korruptsiooniga ning hõlmama neid Euroopa ruumi. Saame seda teha edendades julgemalt Euroopa Liidu ja NATO laienemist ning muid ELi koostöövorme kasutades,“ lausus riigipea.

„Sõda Ukrainas on meile ka õpetanud, et Euroopa naabrite vastupidavusse investeerimine peab olema meie naabruspoliitika põhisuund,“ sõnas riigipea.

Ukraina inimeste julgus väärib president Karise sõnul sügavat imetlust. „Teie vaprus võidelda terrori ja Venemaa jõhkra agressiooni vastu, Ukraina vabaduse ja demokraatia eest on tähelepanuväärne. Olete selles võitluses tõestanud, et teie riik toimib hästi, parlament ja valitsus teevad iga päev kõvasti tööd ning tugev kodanikuühiskond aitab abivajajaid kogu Ukrainas,“ ütles riigipea sõnavõtus Ukraina majja saabunutele.

President Karis osaleb täna ja homme Davosis toimuval Maailma Majandusfoorumil Euroopa julgeolekule, Atlandi-ülesele koostöö elavdamisele ning ELi tulevikule ja üleilmsele rollile keskenduvates aruteludes. Samuti on tal mitmed kahepoolsed kohtumised teiste riikide juhtidega ning rahvusvaheliste suurettevõtete esindajatega.

Head Uudised GoodNews