1. Avaleht
  2. Eesti elu
  3. President Alar Karis: haridusliku ebavõrdsuse vähendamine algab noorte enesekindluse toetamisest
President Alar Karis: haridusliku ebavõrdsuse vähendamine algab noorte enesekindluse toetamisest

President Alar Karis: haridusliku ebavõrdsuse vähendamine algab noorte enesekindluse toetamisest

President Alar Karis arutas Uhtna Põhikoolis koostöös programmi Noored Kooli eestvedajate ning Haridus- ja Teadusministeeriumi esindajatega, kuidas vähendada Eestis hariduslikku ebavõrdsust ja õpilaste koolist väljalangemist. „Kõige olulisem on see, et meil oleks koolides piisavalt häid õpetajaid, kes lastega tegeleksid ning aitaksid neil tõsta veendumust oma vaimsete võimete arendatavusest,“ ütles president Karis arutelul.

Foto: Vabariigi Presidendi Kantselei

Arutelu tõukus tõsiasjast, et ligi viiendik põhikooli lõpetajates ei jõua nelja aastaga pärast kooli lõpetamist kesk- või kutsehariduse omandamiseni.

Riigipea sõnul on oluline kaasata koolidesse noori inimesi, kellel on kogemused ja teadmised mingil teisel erialal, et nad saaksid oma oskusi koolis edasi anda. „Jõudumööda on haridusliku ebavõrdsuse probleemi lahendama asunud Noored Kooli programm, mis toob teistest eluvaldkondadest haridusse inimesi,“ lausus president Karis. Tema sõnul on ääretult oluline, et esimestel tööaastatel toetab ja koolitab programm noort õpetajat, tänu sellele on koormusega lihtsam toime tulla ja üle 80 protsendi selles osalejatest jääb kooli tööle. Üle Eesti on programmil 36 partnerkooli 11 maakonnas.

Foto: Vabariigi Presidendi Kantselei

„Uhtna Põhikool Lääne-Virumaal on hea näide sellest, kuidas kool kujundab teadlikult õpilaste õppimis- ja suhtlusoskusi ning kogu personal tegeleb õpilaste juurdekasvuuskumuse arendamisega ehk suurendab laste veendumust oma vaimsete võimete arendatavusest. Just need on oluliseks osaks haridusliku ebavõrdsuse vähendamisel,“ tõi riigipea esile Uhtna Põhikooli, kus töötab kaks Noored Kooli programmi läbinud õpetajat ja mis on parimas mõttes kogukonnakool. „Uhtna Põhikooli algatuse eesmärk on arendada noorte, õpetajate ja lapsevanemate sotsiaalseid oskusi. See on olnud nii edukas, et sarnane lähenemine on kasutusel kogu vallas.“

Foto: Vabariigi Presidendi Kantselei

Riigipea hinnangul tuleb senisest enam toetada ameti- ja kutsekoole, sest igal aastal langeb sealt välja umbes 350 kuni 400 esmakursuslast. „Meie rahva ja riigi seisukohalt on tähtis iga inimene ja tema haridus, seepärast peame toetame kohalikke omavalitsusi, et nad jõuaksid seirata ja vajadusel toetada oma noori, kes on haridussüsteemist välja kukkunud,“ ütles president Karis. „Eesmärk peaks olema, et kõigil oleks võimalik omale leida väärikas koht ühiskonnas ja saada selleks vajalik haridus.“

Foto: Vabariigi Presidendi Kantselei

President Karise algatusel eile Uhtna Põhikoolis toimunud vestlusringis osalesid programmi Noored Kooli tegevjuht Annika Küngas, turundusjuht Eveliina Ots ja koolitusjuht Joosep Norma. Kaasatud olid ka Haridus- ja Teadusministeeriumi keskhariduse arendusjuht Mari Tikerpuu, Uhtna Põhikooli direktor Egle Neuhaus, õppejuht Marje Lepanen, õpetajad Merle Maimjärv-Mirka ja Pille Mänd.

Head Uudised GoodNews