1. Avaleht
  2. Poliitika
  3. President Alar Karis innustas Eesti ja Küprose ettevõtjaid ärikoostööle
President Alar Karis innustas Eesti ja Küprose ettevõtjaid ärikoostööle

President Alar Karis innustas Eesti ja Küprose ettevõtjaid ärikoostööle

Küproses ametlikul visiidil viibiv president Alar Karis innustas Eesti ja Küprose ettevõtjaid äriseminaril koostööle. „Eestil ja Küprosel on palju sarnasusi. Mõlemad on mereriigid – see on valdkond, kus saaksime koostööd oluliselt suurendada. Lisaks väärtustame mõlemad ettevõtluse digitaliseerimist, mis aitab tõsta tootlikkust ja seeläbi ettevõtete kasumit,“ rääkis Eesti riigipea. Ta lisas, et Küprose ettevõtjad on samuti oodatud Eestit külastama.

Eestil ja Küprosel on palju sarnasusi. Mõlemad on mereriigid – see on valdkond, kus saaksime koostööd oluliselt suurendada. Lisaks väärtustame mõlemad ettevõtluse digitaliseerimist, mis aitab tõsta tootlikkust ja seeläbi ettevõtete kasumit.

„Oma ettevõtluskogemusest tean, kui oluline on ärisuhete loomine, aga ka hoidmine. Seetõttu soovin lootusrikkalt, et äriseminar ja ettevõtjate kohtumised toovad meile koostöösidemeid, mille pinnalt liikuda edasi konkreetsete ettevõtmistega,“ lisas ta.

Eesti ettevõtted on huvitatud Küprosega ka koostööst merendussektoris. Eestil on pikk ajalugu laevaehituses ning mitmed Läänemere-äärsed laevatehased kuuluvad Eesti ettevõtetele. Nad on valmis võtma ette uuenduslikke projekte, et pakkuda lahendusi, mis on eriti vajalikud üha keerulisemate keskkonnareeglite tingimustes,“ lisas ta.

President Karis märkis, et Venemaa sõda Ukrainas nihutas Läänemere piirkonna laevanduse dünaamikat ning pani ettevõtted uusi turge otsima. „Praegu on hea aeg Läänemere ja Vahemere laevandusettevõtete ja sadamate koostöö edendamiseks,“ ütles president Karis. Ta kõneles ka digitaliseerimisest. „Eesti ettevõtted ekspordivad digitaliseerimise teadmisi välisriikidesse ja on valmis seda kogemust ka Küprosega jagama. Oleme oma oskusteavet digivaldkonnast kasutanud teistes tööstusharudes äride rajamiseks,“ ütles Eesti riigipea.

Praegu on hea aeg Läänemere ja Vahemere laevandusettevõtete ja sadamate koostöö edendamiseks.

„Eestis on sarnaselt Küprosega palju majandusvabadust ja suurepärane ärikeskkond, mida kinnitab lugematu arv idufirmasid, mille seast kümme on kasvanud ükssarvikuks,“ lausus president Karis.

President Karist saatvasse äridelegatsiooni kuuluvad ettevõtete Admirals Group, Amisco, Datel, DefSecIntel, Saaresalu ja Sillamäe Sadam ning Taltech Kuressaare Kolledži ja Eesti Kaubandus-Tööstuskoja esindajad. Ettevõtjatel on mitmed kohtumised kohalike ettevõtjatega, kus tutvustatakse vastastikku huvisid ning arutatakse koostööd.

Head Uudised GoodNews