1. Avaleht
  2. Poliitika
  3. President Alar Karis: maailma konfliktikollete taustal ei tohi nõrgeneda püüdlused toetada Ukrainat
President Alar Karis: maailma konfliktikollete taustal ei tohi nõrgeneda püüdlused toetada Ukrainat

President Alar Karis: maailma konfliktikollete taustal ei tohi nõrgeneda püüdlused toetada Ukrainat

„Venemaa usub, et aeg töötab tema kasuks ja Lääs väsib Ukraina toetamisest. See on valearvestus, me tõestame vastupidist, me ei väsi, me tihendame veelgi koostööd,“ ütles president Alar Karis kohtumisel Norra peaministri Jonas Gahr Størega.

Foto: Vabariigi Presidendi Kantselei

President Karis lisas, et Eesti jätkab omapoolse abiga ja seisab Euroopa Liidus selle eest, et igakülgne toetus Ukrainale püsiks. „Lähis-Idas lahvatanud konflikti taustal ei lase me nõrgeneda püüdlustel ja koostööl Ukraina toetamiseks, sealhulgas Ukraina teekonnal liitumiseks Euroopa Liidu ja NATOga,“ märkis riigipea. Ta rõhutas, et Lähis-Idas on kõige olulisem ära hoida konflikti laienemine ja tagada humanitaarabi kättesaadavus Gazas, kus olukord on järsult halvenenud.

Eesti jätkab omapoolse abiga ja seisab Euroopa Liidus selle eest, et igakülgne toetus Ukrainale püsiks.

Kohtumisel puudutati kriitilise taristu ümber kerkinud riske Põhjala ja Balti piirkonnas, millele vastuseks on NATO liitlased üles näidanud valvsust ja ühtsust. „Soome ja peatselt Rootsi liitumine alliansiga tõstab NATO kaitse- ja heidutushoiaku potentsiaali Läänemere piirkonnas ning aitab meil muuhulgas ka paremini kriitilist veealust taristu seiret ja kaitset koordineerida,“ selgitas president Karis.

Foto: Vabariigi Presidendi Kantselei

President Karis ütles, et hindab kõrgelt Põhja-Balti koostööd. Ta tõstis esile Norra ja Eesti taastuvenergia ja rohepöörde alase koostööraporti, mis põhjalikult kirjeldab võimalikke koostöövaldkondi. Nende seas on näiteks tuuleparkide arendamine, vesinikutehnoloogia kasutuselevõtt ja süsiniku püüdmise uued lahendused. Eesti riigipea avaldas lootust, et Tartu ja Bodø kultuuripealinnade kultuurikorraldajate koostöö rikastab Eesti ja Norra suhteid erilisel moel.

Head Uudised GoodNews