1. Avaleht
  2. Eesti elu
  3. President Alar Karis: Meil on tõesti kiire, et need valimislubadused kasvaksid tegudeks
President Alar Karis: Meil on tõesti kiire, et need valimislubadused kasvaksid tegudeks

President Alar Karis: Meil on tõesti kiire, et need valimislubadused kasvaksid tegudeks

Täna kell 12.30 toimub Tallinnas, Telliskivis asuvas Literaadi kohvikus avalik erakondade arutelu, mis keskendub vaimsele tervisele. Debatis osalevad Kristina Kallas (Eesti 200), Tanel Kiik (Keskerakond), Kert Kingo (EKRE), Peep Peterson (Sotsiaaldemokraadid), Signe Riisalo (Reformierakond) ja Riina Solman (Isamaa). Poliitikute vestlust modereerivad Ott Oja ja Kerttu Jänese.

President Alar Karis pühendas vabariigi aastapäeva kõnes vaimsele tervisele märkimisväärse osa ning tõi Eesti Vaimse Tervise ja Heaolu Koalitsiooni VATEK ekspertide hinnangule toetudes esile, et erakonnad lubavad oma valimisprogrammides tõmmata noorte vaimse tervise mülkast välja. “Meil on tõesti kiire, et need valimislubadused kasvaksid tegudeks. Iga kaotatud aasta tähendab kümneid, sadu katkise hingega lapsi ja mis kõige traagilisem, ka murtud noori elusid,” toonitas president 24. veebruaril.

Ka tänase debati keskmes on laste ja noorte vaimne tervis. Valdkonna probleeme avavad noorena vajaliku abita jäänud Marten ning oma lapse suitsiidile kaotanud Karmen. Vaimse tervise spetsialistide koormuse ja abivajaja raviteekonna murekohad juhatab sisse vaimse tervise õde Liina Hürden. Nende julgete inimeste suunamisel on debati peamised teemad ennetustöö, varajane märkamine ja abi ning vaimse tervise ravi kättesaadavus.

Debati korraldaja Ott Oja sõnul on eesmärgiks luua sisuline arutelu, mis kutsuks osalejaid paremini mõistma nii laia kui kitsast pilti. “Et peensusteni lihvitud valimisplatvormide ülekordamisest samm kaugemale minna, oleme kaasanud valdkonna puuduste tõttu kannatanud inimesed, kes poliitikutele ka oma küsimused saavad esitada. Riiklikku poliitikat kujundades võib ununeda, et vaimset tervist kajastava statistika moodustavad inimesed, kes neid raskeid hetki päriselt läbi elavad,” selgitas Oja.

  • Debatt on publikule avatud ning debati salvestus avaldatakse Delfi.ee portaalis.
Head Uudised GoodNews