1. Avaleht
  2. Poliitika
  3. President Kaljulaid arutas Tšiili kolleegiga digikoostööd ja kliimaküsimusi
President Kaljulaid arutas Tšiili kolleegiga digikoostööd ja kliimaküsimusi

President Kaljulaid arutas Tšiili kolleegiga digikoostööd ja kliimaküsimusi

Tšiilis ametlikul visiidil viibiv president Kersti Kaljulaid kohtus Eesti aja järgi eile õhtul Tšiili riigipea Sebastián Piñeraga. Presidentide arutelu keskendus kahe riigi ametkondade ja ettevõtete koostöö tihendamisele eeskätt digi- ja küberturvalisuse valdkonnas, aga ka kliimaküsimustele ja ÜRO Julgeolekunõukoguga seotud temaatikale.

„Tšiili ja Euroopa Liidu suhted on ajalooliselt olnud lähedased ja koostöö on tihe mitmetes valdkondades alustades majandusest, kodanikuühiskonnast, aga ka kliimaküsimustes. Eesti ja Tšiili on mõlemad innovaatilised riigid. Meie soov on läbikäimist veelgi tihendada. Eeskätt näeme potentsiaali digi- ja küberturvalisuse valdkonnas, kus Eesti kogemused on kõrgelt hinnatud,“ ütles Kaljulaid.

Kohtumise järel allkirjastasid Eesti ja Tšiili esindajad ka vastastikuse mõistmise memordandumi, mis loob raamistiku kogemuste vahetamiseks ja järgmisteks sammudeks küberturvalisuse valdkonna koostöös. „Ametkondade omavaheline suhtlus on oluline ja loob ühise toimetamise ruumi, kuid vähemalt sama oluline on meie ettevõtjate konkreetsed projektid, võimekus ja võimalused oma oskusteavet üle maailma müüa. See teeb Eestit ja Eesti majandust suuremaks. Juba täna tegutsevad Tšiilis mitmed Eesti ettevõtted,“ rääkis riigipea. Ka eile õhtul kohtus president Kaljulaid Santiagos Eesti ettevõtte Timbeteri kohaliku partneri CMPC Minico ja Cleveroni koostööpartneri Falabella esindajatega. Riigipead saadab visiidil Eesti ettevõtjate äridelegatsioon.

Teiseks peamiseks teemaks, millele riigipeade kohtumisel küberturvalisuse kõrval keskenduti, oli kliima- ja keskkonnaküsimused. Tšiili on tänavu ÜRO kliimamuutuste konventsiooni eesistuja. Eesti on võtnud eesmärgiks liikuda kliimaneutraalse majanduse suunas aastaks 2050. President Kaljulaid rõhutas kohtumise järel, et kliimaküsimustes ei saa ükski riik ega regioon endale tegelikult lubada seisukohta, et ollakse liiga väikesed, et maakera päästmises osaleda.

Riigipead arutasid ka rahvusvahelist julgeolekuolukorda ning president Kaljulaid tutvustas Eesti plaane ÜRO Julgeolekunõukogu liikmena. Tšiili oli viie aasta eest ÜRO Julgeolekunõukogu liige ja riigipead leppisid kokku ka edasises suhtluses sel teemal, et vahetada infot kummaski piirkonnas toimuva kohta.

President Kaljulaid alustas eile ametlikku visiiti Tšiilis, kus teda saadavad riigikogu liige ja Eesti-Tšiili parlamendirühma juht Ivari Padar, e-residentsuse juht Ott Vatter ja Eesti äridelegatsioon. Täna külastab riigipea Tšiilis Kriminaalpolitsei Küberkuriteo- ja Küberjulgeoleku Keskust, osaleb Tšiili Rahvusliku Küberjulgeoleku Instituudi avamisel ning külastab Santa Maria Ülikooli ja Tšiili rahvuskongressi.

Esmaspäeval tutvub president Kaljulaid Antarktika Instituudiga, misjärel suundub töövisiidile Antarktikasse.

Head Uudised GoodNews