1. Avaleht
  2. Eesti elu
  3. President Kaljulaid: digilahendused ja tark ühenduvus annavad kolme mere majandustele uut hoogu
President Kaljulaid: digilahendused ja tark ühenduvus annavad kolme mere majandustele uut hoogu

President Kaljulaid: digilahendused ja tark ühenduvus annavad kolme mere majandustele uut hoogu

President Kaljulaidi sõnul tõi Eesti tänase virtuaalse kolme mere tippkohtumise keskmesse targa ühenduvuse, mis aitab leida viise taristut tõhusamalt kasutada. „Eesti soovis lisada kolme mere algatusele praktilist mõõdet ja kujundada sellest mõttevahetusplatvormi asemel praktilisem koostöövorm. Oleme need eesmärgid täitnud: Eesti eestvedamisel on süvenenud koostöö valitsuste tasandil, oluliselt on kasvanud kolme mere algatuse investeerimisfondiga liitunud riikide arv, loodud on kolme mere sekretariaat ning targa ühenduvuse tervikkäsitlus, mis aitab leida viise taristu tõhusamaks kasutamiseks,“ lausus riigipea.

President Kaljulaidi sõnul on kolme mere regioon aastaid vedanud kogu Euroopa Liidu majanduskasvu ning paremate ühenduste loomine koos targa ühenduvusega aitavad meie majandustel sama hoogsalt edasi kasvada. „Samuti on kolme mere algatus viimastel aastatel olnud üks positiivsemaid Atlandi-ülese koostöö telgesid ning on aidanud tugevdada Euroopa Liidu ühtsust. Selle heaks kinnituseks on Euroopa Komisjoni kõrgetasemeline kohalolu meie üritustel, ka täna osales tippkohtumisel Euroopa komisjoni asepresident Margrethe Vestager. Usun, et kolme mere algatus aitab meil koos ehitada tugevamat, rohelisemat, targemat ja jõukamat Euroopat,“ lisas Vabariigi President.

Täna toimub Eesti korraldatud virtuaalne kolme mere tippkohtumine, kus päeva esimeses pooles osalesid üle veebi mitmed Ida- ja Kesk-Euroopa riigipead, Saksamaa liidupresident Frank-Walter Steinmeier ning Ameerika Ühendriikide riigisekretär Mike Pompeo. Tallinnasse tulid selleks puhuks kohale Poola president Andrzej Duda, Bulgaaria president Rumen Radev ja Ameerika Ühendriikide asevälisminister majandusküsimustes Keith Krach.

Kolme mere algatus ühendab 12 Euroopa Liidu riiki, mis jäävad Aadria mere, Läänemere ja Musta mere vahele – Austria, Bulgaaria, Eesti, Horvaatia, Leedu, Läti, Poola, Rumeenia, Slovakkia, Sloveenia, Tšehhi ja Ungari. Olulised partnerid on Euroopa Liit, Ameerika Ühendriigid ja Saksamaa.

Algatus edendab koostööd eelkõige energia-, transpordi- ja digisektorite taristute arendamiseks. Koostöö eesmärkideks on majanduskasv, elanike heaolu ja Euroopa konkurentsivõime kasvatamine, samuti energiajulgeolek ja avatud konkurentsile tuginev energiaturg ning läbi nutikate investeeringute kliimaeesmärkide saavutamine.

Head Uudised GoodNews