1. Avaleht
  2. Eesti elu
  3. President Kaljulaid: Eesti võib Kaitseväe aja- ja reservteenistuse mudeli üle uhkust tunda
President Kaljulaid: Eesti võib Kaitseväe aja- ja reservteenistuse mudeli üle uhkust tunda

President Kaljulaid: Eesti võib Kaitseväe aja- ja reservteenistuse mudeli üle uhkust tunda

President Kersti Kaljulaid ütles täna ABCD julgeolekukonverentsi avakõnes, et Eesti saab olla tõeliselt uhke Kaitseväe tänase aja- ja reservteenistuse mudeli üle, mis tagab meile suure, võitlusvõimelise ja kiirelt reageeriva sõja-aja armee.

„Riigikaitse kõrgeima juhina saan mina öösiti üsna rahulikult magada teades, et vajadusel täidetakse mobilisatsioonikäsud loetud tundidega. Ning nende käskudega ei saadeta lahingusse mitte kehvalt väljaõpetatud ja kehvalt varustatud kahuriliha, vaid võitlusvõimelised, täielikult mehitatud ja hästi treenitud kodanikud, kellele Eesti riik on andnud parimad ellujäämis- ja eduvõimalused,“ ütles riigipea.

„Meie hästitoimiv reservarmee mudel võiks rahvusvahelises julgeolekukogukonnaks olla samasuguseks Eesti kaubamärgiks nagu meie digi-ID, Skype või e-residentsus on digikogukonnas,“ lisas president Kaljulaid.

Vabariigi Presidendi sõnul võimaldab Eesti reservarmee mudel ühendada maaväes kvaliteedi kvantiteediga. „Balti riikide kaitsmise kontekstis vajame aga endiselt oma liitlaste tuge võimete ja üksustega, mida Eesti ei suuda nende hinna ja keerukuse tõttu kunagi ise välja arendada,“ sõnas president Kaljulaid.

Riigipea tõi oma sõnavõtus esile ka aja- ja reservteenistuse positiivse ühiskondliku mõju. „See on tõenäoliselt üks põhjuseid, miks meil on võrdlemisi stabiilne ühiskondlik ja poliitiline konsensus, et kaitsekulud peavad olema vähemalt 2% sisemajanduse kogutoodangust. Kuid mis veelgi olulisem – ajateenistus ja Kaitseliit on ühiskonnale andnud kümneid tuhandeid mehi ja naisi, kes teavad, kuidas Eestit kaitsta. See muudab meid tugevaks ja enesekindlaks. Ning väga keeruline on rünnata ja alistada rahvast, kes on enesekindel,“ ütles president.

Rahvusvahelise Kaitseuuringute Keskuse poolt 14. korda korraldatav julgeolekukonverents ABCD (Annual Baltic Conference on Defence) keskendub tänavu Balti riikide kaitsmisele, koroonakriisi õppetundidele ning reservvägede rollile.

Head Uudised GoodNews