1. Avaleht
  2. Poliitika
  3. President Kaljulaid Kiievis: Ukrainast võib saada uus edulugu
President Kaljulaid Kiievis: Ukrainast võib saada uus edulugu

President Kaljulaid Kiievis: Ukrainast võib saada uus edulugu

Ukraina võiks näidata kogu ülejäänud maailmale teed ja olla vabalt järgmine üleilmne edulugu, ütles president Kersti Kaljulaid Kiievis Jalta Euroopa strateegia (YES) aastakoosolekul.

President Kaljulaidi sõnul on liberaalses demokraatlikus maailmas praegu heitlikud ajad: „Suurenev ebavõrdsus ja vähene sotsiaalne liikuvus, mis muudavad halva õnne pärilikuks, põhjustavad pettumust ja panevad otsima radikaalseid muutusi. See soov on vali, nähtav ja ebamugav, kuid uut konsensust pole kusagil näha. Samal ajal püüab Ukraina veenda oma kodanikke töötama reformide nimel, et pakkuda neile seda, milles inimesed vabas läänes on hakanud kahtlema,“ selgitas president Kaljulaid.

Riigipea sõnul erineb see olukord kardinaalselt 30 aasta tagusest ajast, mil Eesti oma reformikavaga alustas, kuid teisalt on see ka Ukraina võimalus. “See näitab meile, et ikkagi tasub vaadata, kuidas saaks meie ühiskondi paremaks ja võrdsemaks muuta, kuidas praeguseid probleeme lahendada. Kui meie maailm on endiselt teie jaoks ihaldusväärne, siis peab see olema väärtuslik ja ma näen siin Ukraina tulevikulugu: see oli riik, kes uskus inimõigustesse ja demokraatlikesse väärtustesse ajal, mil teised neis kahtlesid. Ja te saite hakkama, ”ütles Eesti riigipea.

„Mõnikord küsitakse minult, miks me peaksime seisma Ukraina eest, sest nende kodutöö on tegemata. Mul on kahtlejatele öelda vaid seda, et 30 aastat tagasi Eesti arengut toetades ei osanud te ju oodata, et meist saab digitaalne imedemaa ja teie õpite hoopis meilt. Ukraina võib vabalt olla maailmas järgmine riik, kelle areng meile teistele teed näitab.“

Mul on kahtlejatele öelda vaid seda, et 30 aastat tagasi Eesti arengut toetades ei osanud te ju oodata, et meist saab digitaalne imedemaa ja teie õpite hoopis meilt. Ukraina võib vabalt olla maailmas järgmine riik, kelle areng meile teistele teed näitab.

Head Uudised GoodNews