1. Avaleht
  2. Poliitika
  3. Eesti president: Ameerika ja Euroopa koostöö pole ühesuunaline tänav
Eesti president: Ameerika ja Euroopa koostöö pole ühesuunaline tänav

Eesti president: Ameerika ja Euroopa koostöö pole ühesuunaline tänav

Ameerika Ühendriikides töövisiidil viibiv president Kersti Kaljulaid pidas täna kõne mainekas Brookingsi mõttekojas, kus rõhutas, et Ameerika ja Euroopa peavad ühiselt seisma väärtuste eest, millel põhinevad mõlemad ühiskonnad.

„Mitte ükski demokraatia eraldi pole piisavalt tugev, et 21. sajandi väljakutsetele üksi vastu astuda. Kui kusagil hakkab vabadus taanduma, siis tähendab see, et ka kõikjal mujal on vabadus vähem kaitstud,“ ütles president. Ta rõhutas, et kui maailma kujundavad ümber need, kelle võimu ei kontrolli demokraatlikud institutsioonid, siis pole vabadus enam kusagil kindlalt kaitstud.

„Just see põhistab jätkuvalt atlandiülest ühtsust. Ameerika Ühendriikide roll Euroopa kaitses püsib olulisena, kuid see pole n-ö ühesuunalise liiklusega tänav. Terviklik ja vaba Euroopa, kes tegutseb Ameerikaga kooskõlas, on ülitähtis ka Ameerika Ühendriikide julgeoleku tagamiseks,“ rääkis riigipea.

President on töövisiidil Ameerika Ühendriikides, kus tal on täna ja homme Washingtonis kavas mitmeid avalikke esinemisi ja töökohtumisi kongressi liikmetega. Eesti aja järgi pärast südaööd kohtub ta esindajatekoja spiikri Nancy Pelosiga.

Head Uudised GoodNews