1. Avaleht
  2. Eesti elu
  3. President Kaljulaid on töövisiidil Ukrainas
President Kaljulaid on töövisiidil Ukrainas

President Kaljulaid on töövisiidil Ukrainas

President Kersti Kaljulaid on tänasest teisipäevani töövisiidil Ukrainas, kus ta osaleb Krimmi platvormi tippkohtumisel, Ukraina iseseisvuse 30. aastapäeva tähistamisel ning kohtub Ukraina ja Moldova riigipeadega ning oma Balti ja Poola kolleegidega.

„Osaliselt okupeeritud Ukraina toetamine on Eesti ja terve Euroopa Liidu julgeoleku huvides. Krimmi Platvorm võimaldab hoida rahvusvahelise tähelepanu all ebaseaduslikku annekteerimist, Venemaa sõjalise kohaloleku suurenemist ja põhivabaduste puudumist,“ ütles riigipea välisnõunik Lauri Kuusing ja lisas, et peame omama strateegilist kannatlikkust nagu 50 aasta vältel seda hoidsid Eesti puhul paljud lääneriigid.

Täna kohtub president Kaljulaid Ukraina presidendi Volodõmõr Zelenskõiga, et arutada Ukraina julgeolekut, majanduskoostööd ning Ukraina suhteid Euroopa Liiduga.

Homme hommikul kohtub Eesti riigipea Moldova riigipea Maia Sanduga, kohtumise teemaks on arengukoostöö ja Moldova suhted Euroopa Liiduga.  Seejärel osaleb president Kaljulaid esimesel Krimmi Platvormi tippkohtumisel. Krimmi Platvorm on president Zelenskõi poolt 2020. sügisel algatatud rahvusvaheline mehhanism Krimmi okupeerimise  lõpetamiseks ja seda toetavate tegevuste elluviimiseks. Tippkohtumisel osalevad veel Soome, Ungari, Leedu, Läti, Poola ja Sloveenia presidendid, Šveitsi parlamendi esimees, Horvaatia, Rootsi ja Rumeenia peaministrid ning mitme riigi välisministrid.

Pärastlõunal toimub Kiievis Balti riigipeade ja Poola presidendi kohtumine, kus arutatakse olukorda Valgevene ja Euroopa Liidu piiril.

Teisipäeval osaleb president Kaljulaid Ukraina iseseisvumise 30. aastapäeva pidulikul tseremoonial ja sõjaväeparaadil.

Riigipea jõuab Eestisse tagasi teisipäeva õhtul.

Head Uudised GoodNews