1. Avaleht
  2. Eesti elu
  3. President Karis kutsus üles kuulutama maailmakoristuspäeva ÜRO päevaks
President Karis kutsus üles kuulutama maailmakoristuspäeva ÜRO päevaks

President Karis kutsus üles kuulutama maailmakoristuspäeva ÜRO päevaks

President Alar Karis kutsus ÜRO-d üles nimetama 20. septembrit rahvusvaheliseks maailmakoristuspäevaks ning ÜRO liikmeid seda toetama. „Loodan, et Eestist alguse saanud maailmakoristuspäev inspireerib kõiki astuma järgmist sammu puhtama, rohelisema ja elamisväärsema planeedi nimel,“ rääkis riigipea New Yorgis ÜRO Peaassamblee kõrgetasemelise nädala veerel toimunud maailmakoristuspäevale pühendatud üritusel.

Maailmakoristuspäev pöörab president Karise sõnul tähelepanu jäätmekäitluse olulisusele ning soodustab kogukonna kaasamist ja koostööd. „Kampaania mõju ei mõõdeta kogutavate jäätmete tonnides, vaid inimeste arvus, kes selle tulemusel muudavad oma eluviisi. Kampaania julgustab inimesi, kogukondi ja organisatsioone omaks võtma säästvaid harjumusi ning võtma vastutust oma tootmise, tarbimise ja jäätmete eest.“

Ta rõhutas ka ülemaailmse koristuspäeva tähtsust keskkonnahariduses ja -poliitikas. „See julgustab riike ja omavalitsusi tegelema jäätmekäitluse taristuga, vähendama jäätmeteket ning edendama säästvaid tavasid,“ ütles ta.

Igal aastal tekib maailmas hinnanguliselt kaks miljardit tonni tahkeid jäätmeid, millest 16 protsenti ei kogutagi kokku ja ligi 40 protsenti ei töödelda keskkonnale ohutult. „See kriis ohustab miljardite inimeste elukvaliteeti, tapab ohustatud looma- ja taimeliike ning süvendab kliimakriisi,“ lisas ta.

Ülemaailmne koristuspäev on välja kasvanud 2008. aastal alanud Teeme Ära kampaaniast. Üks suurimaid üleilmseid keskkonnaalaseid kodanikualgatusi koondab igal aastal rohkem kui 20 miljonit inimest 190 riigist ning aitab kaasa säästva arengu eesmärkidele – eelkõige linnade ja asulate muutmisele turvaliseks ja kestlikuks ning tootmis- ja tarbimisharjumuste muutmisele.

  • Eesti esitab sel sügisel ÜRO Peaassambleele aruteluks resolutsiooni, mille eesmärk on maailmakoristuspäev ametlikult ÜRO kalendrisse lisada, et tõsta veelgi globaalset teadlikkust sellest olulisest kodanikuliikumisest. Selle aasta juunis võttis ÜRO keskkonnaassamblee Nairobis vastu resolutsiooni, milles soovitati ÜRO Peaassambleel kuulutada 20. september rahvusvaheliseks maailmakoristuspäevaks.
Head Uudised GoodNews