1. Avaleht
  2. Poliitika
  3. President Karis osaleb New Yorgis ÜRO Peaassambleel
President Karis osaleb New Yorgis ÜRO Peaassambleel

President Karis osaleb New Yorgis ÜRO Peaassambleel

President Alar Karis lendas Londonist, pärast kuninganna Elizabeth II matusetalitust, New Yorki, et osaleda teisipäeval ja kolmapäeval ÜRO Peaassamblee 77. istungjärgu kõrgetasemelise avanädala üritustel ja kohtumistel.

Peaassambleel peab president Alar Karis Eesti aja järgi kolmapäeva hilisõhtul oma ametiaja esimese riigikõne ÜRO-s, milles ta keskendub ÜRO rollile kriiside lahendamisel, Venemaa agressioonisõjale vastu astumisele ja Ukraina toetamisele.

„Eesti on alati seisnud ühistel reeglitel ja rahvusvahelisel õigusel tugineva maailmakorra eest. ÜRO Julgeolekunõukogu alaline liige Venemaa rikub agressioonisõjaga Ukrainas ÜRO põhikirja ühte peamist aluspõhimõtet – jõu kasutamise keeldu teise suveräänse riigi vastu. Nii on Venemaa esitanud reeglitel põhinevale maailmale ajaloo ühe suurema väljakutse ning on seetõttu tõstnud taas teravalt esile vajaduse ÜRO Julgeolekunõukogu reformi järele,“ rõhutas president Karis. „Küsimus on lihtne ja ometi seni vastuseta: kuidas peatada agressor, kellel on ÜRO Julgeolekunõukogu alalise liikmena vetoõigus?“

Vabariigi President osaleb Eesti, Norra, Saksamaa, ÜRO Arenguprogrammi, ÜRO Lastefondi ja Maailmapanga korraldatud kõrgetasemelisel kõrvalüritusel digitaalsest koostööst „Accelerating the Future of Digital Cooperation“ ning Prantsusmaa ja Uus-Meremaa algatatud terroristiliku sisu leviku tõkestamise initsiatiivi (Christchurch Call) liidrite arutelul. President Karis osaleb ka Ameerika Ühendriikide riigipea Joe Bideni vastuvõtul.

Eesti riigipea kohtub New Yorgis koos Läti ja Leedu presidendiga ÜRO peasekretäri António Guterresega. Samuti on kavas Balti riikide ja Poola presidentide nelik-kohtumine. ÜRO kõrgetasemelise nädala raames on president Karisel ka mitmeid kahepoolseid kohtumisi ning kokkusaamine kohalike eestlastega New Yorgi Eesti Majas.

  • President Karise abikaasa Sirje Karis osaleb ÜRO kõrgetasemelisele nädalale saabunud riigipeade abikaasade programmis, sealhulgas Ukraina ja Türgi presidendi abikaasade korraldatavatel vastuvõttudel ning Ameerika Ühendriikide presidendi Joe Bideni vastuvõtul.
Head Uudised GoodNews