1. Avaleht
  2. Eesti elu
  3. President Karis osaleb Rumeenias Kolme mere algatuse tippkohtumisel
President Karis osaleb Rumeenias Kolme mere algatuse tippkohtumisel

President Karis osaleb Rumeenias Kolme mere algatuse tippkohtumisel

Vabariigi President Alar Karis on täna ja homme Bukarestis, kus osaleb Kolme mere algatuse tippkohtumisel, mille fookuses on Läänemere, Musta mere ja Aadria mere vahelise piirkonna parema koostöö võimaluste loomine ja kriisikindluse tagamine eeskätt tõhusamate omavaheliste ühenduste toel.

„”Algatuse roll on tugevnenud Venemaa agressioonisõja taustal, kuna selgeks on saanud hästi toimivate strateegiliste ühenduste tähtsus ning ühes sellega tungiv vajadus vabaneda soovimatust sõltuvusest Venemaast,“” selgitas president Karis.

Kaheteistkümne riigi 2015. aastal käivitatud koostööplatvormi peamiseks eesmärgiks on arendada piirkonna energia-, transpordi- ja digiühendusi Euroopa Liidu põhja-lõuna teljel. „Peame keskenduma konkreetsetele tegudele, mis aitavad täita algatuse algseid eesmärke, ehk peamiselt rahastada suuri piiriüleseid taristuprojekte,“ märkis president Karis. Ta lisas, et selleks on vaja head valitsuste ja parlamentide koostööd ning ka algatuse nähtavust investeerimiskogukonnas.

Tippkohtumisel osaleb ka Moldova, kes saab tänavu algatuse assotsieerunud osalusriigiks. Läinud aastal anti sama staatus Ukrainale. Riigipea hinnangul aitab see neid riike siduda uute ühendustega ja tulemuslikumalt toetada.

Eesti on Kolme mere algatuse prioriteetprojektide nimekirja esitanud Rail Balticu, Via Baltica, Paldiski LNG terminali ning pump-hüdroakumulatsiooni elektrisalvesti. Lisaks on nimekirjas Eestile oluline Balti elektrivõrkude desünkroniseerimine Venemaast.

  • Riigipea jõuab Eestisse tagasi neljapäeval.
Head Uudised GoodNews