1. Avaleht
  2. Eesti elu
  3. PEALINNA VIDEOLUGU I Saunameistrid tutvustavad Eesti saunakultuuri maailmale
PEALINNA VIDEOLUGU I Saunameistrid tutvustavad Eesti saunakultuuri maailmale

PEALINNA VIDEOLUGU I Saunameistrid tutvustavad Eesti saunakultuuri maailmale

Elamus SPA saunameistrid lähevad sügisel maailmale tutvustama Eesti saunakultuuri, vahendas Jürgen Fogel Pealinnast.

Karl-Peeter Kangur ja Johanna Jakobson. Foto: GoodNews, Jane Vogt

Mis on Augfuss?

Aufguss on üle maailma parimaid spaa- ja saunakeskuseid ühendav organisatsioon. See sõna tuleb saksa keelest ja tähendab „valama“. Saunarituaalil valab saunameister saunaahjus kuumadele kividele vett, jääd või eeterlike õlidega segatud lund ja suunab muusika ja rätiku spetsiifiliste rütmiliste liigutustega õlist aroomiga rikastatud leili osalejate poole. Ükski saunarituaal ei ole täpselt ühesugune, selgitavad saunameistrid.

Saunameistrid lähevad Aufgussi võistlusele esindama Eestit

Septembris lähevad saunameistrid Karl-Peeter Kangur ja Johanna Jakobson esindama Eestit Aufgussi võistlusele Saksamaale. Kokku tulevad tulevad saunameistrid üle maailma. Sel aastal võistlustel ei osaleta, aga tutvustatakse Eestit. Järgmisest aastast saab juba maailmatiitli nimel võistlema minna.

Karl-Peeter Kangur. Foto: GoodNews, Jane Vogt

Kohapeal astutakse üles suures saunas, mis mahutab korraga lavale istuma 200 inimest ja kus temperatuur on 70 kraadi. Esinemiskava liikumise, muusika on aidanud kokku panna lavastaja Villiko Kruuse.

Etteaste kestab 15 minutit, tutvustab Eesti saunalugu ja -traditsioone.

Helirituaal viib rännakule

Videost näeb helirituaali, mis on aeglase tempoga meditatiivne rituaal. Kasutatakse erinevaid helisid, mis aitavad viia rännakule Tiibetist Skandinaaviasse, läbi Eesti metsade ja üle tormise Läänemere.

Terve rituaal toimub täielikus vaikuses ja ainukesed helid, mis õrnalt kõrvu paistavad, on instrumendid, millega saunameister rännakut toetab.
Rännak algab Tiibeti kelladega Tiibetist, koshi kellad viivad mõttes Eesti metsadesse, lainetrumm lainetab kui tormine kodune Läänemeri, šamaanitrumm viib aga Skandinaavia viikingite juurde lõkke äärde.

Allikas: Pealinn

Head Uudised GoodNews