1. Avaleht
  2. Ukraina rahva toetuseks
  3. President Karis tunnustas patriarh Bartolomeusi kindlameelsust Ukraina rahva ja iseseisva õigeusukiriku toetamisel
President Karis tunnustas patriarh Bartolomeusi kindlameelsust Ukraina rahva ja iseseisva õigeusukiriku toetamisel

President Karis tunnustas patriarh Bartolomeusi kindlameelsust Ukraina rahva ja iseseisva õigeusukiriku toetamisel

President Alar Karis ja oikumeeniline patriarh Bartolomeus kõnelesid kohtumisel Kadriorus Eesti Apostlik-Õigeusu Kiriku rollist ja tegevusest Eestis ning ühistest jõupingutustest Ukraina toetamisel. Samuti räägiti keskkonnaküsimustest ning haridus- ja teaduskoostööst Tartu Ülikooli ja Apostlik-Õigeusu Kiriku vahel.

President Karis tunnustas patriarhi tegevust Ukrainas. Tema sõnul on oikumeeniline patriarh pühendunult aidanud Ukraina õigeusklikke Venemaa algatatud sõjas. „”Venemaa sõda ei ole ainult sõda Ukraina rahva, kultuuri ja riigi püsimise vastu. See sõda on kõigi rahuarmastavate ja vabade ühiskondade ühiste väärtuste põrmustamine üle kogu maailma,”“ ütles president Karis. „Meie jõud on ühendatud, säilitame oma igakülgse toetuse Ukrainale.“

President Karis ütles, et hindab oikumeenilise patriarhi tegevust Ukrainas, et õigeusklikud saavad pidada liturgiaid iseseisvas Ukraina õigeusu kirikus. Samuti Eesti Apostlik-Õigeusu Kiriku kaplanite tegevust Ukrainas ja sõjapõgenikega tegelemisel Eestis. „”Koos saame aidata neid, kes praegu kõige rohkem abi vajavad,“” sõnas riigipea. Ta rõhutas, et Ukraina õigeusu kirikul on täita oluline roll ka sõjajärgses Ukrainas, mil tuleb aidata Ukraina rahval toime tulla sõjatraumade, valu ja leinaga.

President Karis avaldas tunnustust oikumeenilisele patriarhile tema liidrirolli ja inspireeriva eeskuju eest kliima-ja keskkonnaküsimustega tegelemisel. President lisas: „”Eesti tahab tehnoloogilise innovatsiooni abil keskkonda paremini kaitsta, kiirendada üleminekut rohelisele energiale, taastada ja kaitsta loodusressursse ning toetada ÜRO kliimaeesmärkide saavutamist.“” Ta avaldas lootust, et Eesti algatatud maailmakoristuspäev saab peatselt ÜRO ametlikuks päevaks.

President Karis avaldas oikumeenilisele patriarhile tänu isikliku panuse eest õigeusu kiriku ülesehitamisel Eestis ning tõstis esile kiriku olulisust seto rahva identiteedi hoidmisel ja tugevdamisel. “„Sarnaselt Eesti õigeusu kirikuga on ka Eesti ise oma ajaloo jooksul läbi elanud palju katsumusi. Kuigi kirik on Eestis olnud riigist eraldatud, on rasketel aegadel üksteist toetatud,”“ ütles riigipea. Ta kiitis Eesti Apostlik-Õigeusu Kiriku aastakümnete pikkust pühendumust hingehoiu vallas, mis on oluline vaimse tervise vaates ka ühiskonnas laiemalt.

Samuti märkis Eesti riigipea Tartu Ülikooli, Volose Usuteaduste Akadeemia ja Eesti Õigeusu Kiriku haridus- ja teaduskoostööd, mis rikastab meie teoloogia valdkonda.

  • Tema Pühadus Konstantinoopoli – Uue Rooma – peapiiskop ja oikumeeniline patriarh Bartolomeus on Eestis visiidil president Alar Karise kutsel. Visiit on pühendatud Eesti Apostlik-Õigeusu Kiriku 100. aastapäevale ja kiriku taastamise 30. aastapäevale.
Head Uudised GoodNews