1. Avaleht
  2. Eesti elu
  3. President Karis tuulepargi avamisel Saarde vallas: iga tuulepark on oluline samm meie tuleviku ja konkurentsivõime kindlustamisel
President Karis tuulepargi avamisel Saarde vallas: iga tuulepark on oluline samm meie tuleviku ja konkurentsivõime kindlustamisel

President Karis tuulepargi avamisel Saarde vallas: iga tuulepark on oluline samm meie tuleviku ja konkurentsivõime kindlustamisel

President Alar Karis avas Utilitase tuulepargi Saarde vallas Tihemetsa lähedal. Ta tõdes, et Eesti ambitsioon keskkonnasõbralikuma elektri tootmisel tähendab eelkõige selle tootmise mitmekesistamist. “Oluline roll siin on tuuleparkidel,” rõhutas president Karis. “Investeerides keskkonnasõbralikku ja tarka tehnoloogiasse suurendame Eesti atraktiivsust ka ülejäänud maailma investorite silmis.”

Riigipea sõnul tõestavad viimaste aastate hüplikud energiahinnad, et investeeringud energiasüsteemi on liiga pikalt seisnud paigal. Ta lisas, et Eesti majanduse üks olulisi kitsaskohti ongi energia.

“Viimaste aastate vintsutused kinnitavad, et peame muutma oma energiasüsteemi mitmekesisemaks, pidamaks tulevikus paremini vastu kriisidele, ja vähendama riske, mis on seotud mõne üksiku energiakandja hinnakõikumisega,” ütles president Karis. “Iga tuulepark on oluline samm meie tuleviku ja konkurentsivõime kindlustamisel.”

Riigipea väljendas veendumust, et Eesti tuleviku majandusmudel põhineb targal ettevõtlusel, kuid toonitas, et tehnoloogiamahukus käib sageli koos energiamahukusega. “Konkurents selliste ettevõtete asukohavaliku pärast on üleilmne ja meie võimalused on paremad, kui suudame neile pakkuda puhast ning turvalist elektrit,” rõhutas president Karis. “Elektrit vajab ka traditsiooniline majandus, mis peab oma ekspordivõime säilitamiseks vähendama keskkonna jalajälge, sest meie kliendid on selles osas muutumas järjest nõudlikumaks.”

“Me jääme maha, kui me ei arene. Majandus kaotab konkurentsivõimes, ettevõtted kaotavad turge ning inimesed kaotavad töö. See kõik toimub praegu tööstussektoris. Meie tänane edu on rajatud mitmekümne aasta otsustele ja tööle. Tulevik sõltub edaspidigi sellest, kui julged otsustajad me ise oleme,” ütles riigipea. Ta avaldas lootust, et Eesti arenguhimu ei saa otsa ja seni paberil olevatest plaanidest energeetika vallas saavad tõelised otsused ning töö.

Head Uudised GoodNews