1. Avaleht
  2. Haridus
  3. RAADIO ELMAR I Vallo Arumäe: lapsele rahatarkuse õpetamine algab lapsevanemast
RAADIO ELMAR I Vallo Arumäe: lapsele rahatarkuse õpetamine algab lapsevanemast

RAADIO ELMAR I Vallo Arumäe: lapsele rahatarkuse õpetamine algab lapsevanemast

Lastele tuleb taskuraha anda, aga enne tuleks tähtsamad rahatõed selgeks teha. ”Taskuraha suurusest on tähtsam see, mis taskurahast edasi saab ja kuidas laps seda kasutama hakkab,” ütles rahalise vabaduse ekspert ja Starfish Academy asutaja Vallo Arumäe raadio Elmari saates. Summa on peredes individuaalne ja sõltub ka laste vanusest.

Taskuraha suurusest on tähtsam see, mis taskurahast edasi saab ja kuidas laps seda kasutama hakkab.

Foto: Karen Härms

Kui vanalt võiks hakata rahatarkust lapsele jagama?

Arumäe rõhutab, et eriti oluline on, et lapsel oleks võimalikult vara selge süsteem, kuidas hakata iseendale esimesena raha maksma. Et taskuraha ei läheks ainult kulutusteks, vaid et see jagataks vähemalt kolmeks tükiks – näiteks kulutused, suured unistused ja investeeringud tulevikuks ning heategevus.

Arumäe usub, et seda võiks teha võimalikult vara. Oleneb lapsest, aga 4-6 vahemikus on selline vanus, kus saab hakata esimesi põhimõtteid õpetama. See sõltub ka lapse huvidest – vaadata, kas tal on selle teema vastu huvi, kas ta raha kohta küsib.
6.-10. eluaasta on aga kindlasti aeg, kus rahateemadega tõsisemalt tegeleda.

Rahatarkus algab lapsevanemast

Lapsele rahatarkuse õpetamine algab lapsevanemast. Lapsed peegeldavad meie käitumist. Nad ei käitu meie sõnadega, vaid tegude järgi. Esimene samm on, et lapsevanem oleks rahatark. Kui lapsevanem maksab esimesena endale ja tal on süsteem, kuidas raha kõrvale panna, on seda lihtsam lapsele edasi anda.

Palju võiks last kaasata pere rahaasjadesse?

Arumäe usub, et kui lapsel selle vastu huvi on, tasub teda kaasata juba varakult, et ta saaks raha olemusest aru, et see ei tule lihtsalt tühjast õhust ja vanemad peavad pingutama, et raha saada ja seda ei saa niisama ära laristada.

Palju lastele taskuraha andma peaks?

See sõltub Arumäe sõnul sellest, palju lapsel igapäevatoimingutele kulub ja palju ise ostab ja palju lapsevanem ostab. Nädala- või kuuraha võiks siiski olemas olla ja vanemad võiks suunata, et laps teeks raha eest tegevusi, et see pole niisama saadud.

Kas sularaha või kanne pangakontole?

Arumäe soovitab lastele anda sularaha. Käegakatsutav paber või münt on emotsionaalsem. Vaevalt lapsed tihti kontot palju vaatamas käia, seepärast on sularaha alguses parem valik. Siis laps näeb, palju raha kogunenud on ja palju ta kulutusi teha saab.

KUULA RAADIO ELMARI INTERVJUUD!

Head Uudised GoodNews