1. Avaleht
  2. Tunnustus
  3. KUNSTIPREEMIA! Raekojas anti üle Kristjan Raua preemiad
KUNSTIPREEMIA!  Raekojas anti üle Kristjan Raua preemiad

KUNSTIPREEMIA! Raekojas anti üle Kristjan Raua preemiad

K.Raua preemiaEile anti Tallinna Raekojas pidulikult üle Kristjan Raua nimelised kunstipreemiad, mille pälvisid tänavu sepp ja ehtekunstnik Nils Hint, kunstiteadlane Jaak Kangilaski, tekstiilikunstnik Peeter Kuutma ja nüüdiskunstnik Jaanus Samma.

Vastavalt preemia statuudile Kunstnike Liidu volikogu liikmetest ja Tallinna linna esindajast koosneva žürii otsusel pälvis 2016. aasta Kristjan Raua nimelise preemia Nils Hint sepise ja ehte humoorika ühendamise eest nõukogudeaegse pärandi uuskasutusega isiknäitusel „Küte“ HOP galeriis. Nils Hint on sepp ja ehtekunstnik, kelle looming on leidnud laia kajastuse ja vastuvõtu ka rahvusvaheliselt. 2015. aastal oli ta kaasatud mitmesse näituseprojekti: “Tool, Jewelry and Weapon” Stockholmis kooslusega Daughters of Chaos ja „Protsess” Urve Küttneriga Tallinna Linnagaleriis. Tema teosed valiti 2015. aastal ka mainekale, 67. korda toimunud ehtekunsti suursündmusele „Schmuck” Münchenis. Nils Hint juhib dotsendina Eesti Kunstiakadeemias sepise õppesuunda.

Jaak Kangilaski pälvis preemia aastakümnete pikkuse panuse eest eesti kunsti ja kunstiajaloo mõtestamisse. Kangilaski on Eesti üks nimekamaid kunstiteadlasi ja kindlasti ka üks teenekamaid kunstiajaloolaste ja kunstnike õpetajaid, tema roll kunstihariduse kujundamisel ja juhtimisel on hindamatu. Ta on Boris Bernsteini kõrval üks eesti kunstiteaduse teoreetikutest, kes on mõtestanud paljusid kunstimaailma probleeme ning arutlenud nende üle mitmete humanitaarteaduste uusimate teoreetiliste diskursuste vaatepunkte kriitiliselt rakendades. Kangilaski sulest on ilmunud mitmeid olulisi teaduspublikatsioone ja arvustusi, mis on aidanud mõtestada 20. sajandi kunsti ja kunstiteooriat.

Peeter Kuutma pälvis preemia Eesti Tarbekunsti- ja Disainimuuseumi klassikute sarjas toimunud isiknäituse „Klassikud. Peeter Kuutma“ ja näitusega kaasnenud mahuka kataloogi eest.

Peeter Kuutma on mitmekülgse, mahuka ja stabiilselt kvaliteetse loomingulise tegevusega tekstiilikunstnik, kes on osalenud näitustel juba 1960. aastatest. Ta on tegelenud nii trükikangaste kui ka seina- ja põrandavaipade kujundamisega, olles sageli hinnatud partner sisearhitektide poolt. Tema kujundatud on muuhulgas nii Tallinna Postimaja nõupidamiste saali „Sidevaip“ (1985) kui ka Toompea lossi Riigikogu põrandavaibad (1996-2003) ning hulgaliselt trükikangaid erinevatesse avalikesse ruumidesse.

Jaanus Sammale omistati preemia veenva ja sugestiivse isiknäituse „NSFW. Esimehe lugu“ eest 56. rahvusvahelisel Veneetsia kunstibiennaalil. Samma on mitmekülgne nüüdiskunstnik, kes valdab oskuslikult erinevaid meediume. Ta suudab tundlikult avada olulisi ja vähekäsitletud teemasid ning nüüdiskunsti vahenditega edasi anda ajaloolist narratiivi. Samma uurib oma loomingus väljapaistva süvenemisega ajalugu üksikisiku eluloolise jutustuse kaudu, tuues avaneva traagika vaatajale ebamugavalt lähedale.

Kristjan Raua nimeline aastapreemia on vanim kunstipreemia Eestis – tänavu jagati seda juba 43. korda. Preemiat annavad ühiselt välja Eesti Kunstnike Liit ja Tallinna Linnavalitsus. Kristjan Raua preemia omistatakse eelmise aasta jooksul valminud või esmakordselt avalikustatud loomingu, kunstiprojekti või -sündmuse eest kunstnikule, kunstiteadlasele või loomingulisele rühmale; erandina võidakse preemia määrata ka varem valminud teoste või elutöö eest. Ühe preemia suurus on 2800 eurot.

Head Uudised GoodNews