1. Avaleht
  2. Poliitika
  3. Riigikaitsekomisjon: Eestil on brittidega väga sarnane julgeolekuvaade
Riigikaitsekomisjon: Eestil on brittidega väga sarnane julgeolekuvaade

Riigikaitsekomisjon: Eestil on brittidega väga sarnane julgeolekuvaade

Riigikogu riigikaitsekomisjon arutas Londonis Ühendkuningriigi kolleegidega kaitsekoostöö küsimusi ning tõdes, et Eestil on brittidega väga sarnane julgeolekuvaade.

Riigikaitsekomisjoni esimehe Raimond Kaljulaidi hinnangul olid Ühendkuningriigi esindajate vaated julgeolekuolukorrale väga sarnased Eesti hinnangutega: Venemaad nähakse pikaajalise julgeolekuohuna ning Ukraina toetamist peetakse väga oluliseks. Samas näiteks mõjukate mõttekodade esindajate lähenemisega ei saa kõiges nõustuda.

„Britid on väga pühendunud meie riikide vahel sõlmitud konkreetsete kokkulepete elluviimisele. Ühendkuningriigi erinevate parteide esindajate vahel on laiapindne poliitiline toetus sellele, et Eestiga kaitsevaldkonnas kokku lepituga mindaks edasi. Meie riike ühendab selge arusaam, et lääneriigid peavad üheskoos jätkama Ukraina abistamist ning olema ühtsed. Venemaad nähakse pikaajalise ohuna ning ollakse valmis suurendama oma relvajõudude panust Eesti julgeoleku tagamisel,“ ütles Kaljulaid.

Samas tuleb Kaljulaidi sõnul Eestil rohkem tööd teha, et meie seisukohad oleksid paremini arusaadavad lääne mõjukate mõttekodade esindajatele. “Mitte kõik läänes ei ole veendunud, et Ukraina suudab taastada täielikult oma territoriaalse terviklikkuse. Konflikti lahendamise osas on mõttekodade, aga ka ajakirjanike seas erinevaid nägemusi. Lõpuks teeb muidugi otsuseid Ukraina valitsus, kuid paratamatult mõjutab lääne toetust ka avalik arvamus ja selle kujundamisel võtmerolli mängivatele ajakirjanikele ning mõttekodadele tuleb veel enam selgitada, et Ukraina suudab selle sõja võita ja lääneriikide toetus Ukrainale peab olema kõigutamatu,” ütles Kaljulaid.

Komisjoni delegatsioon kohtus kahepäevasel visiidil Ühendkuningriigi parlamendi alamkoja kaitsekomisjoni esimehe Tobias Ellwoodi ja liikmete, asekaitseministri James Heappey ja varikaitseministri John Healeyga. Komisjon pidas kohtumisi ka Kaitseministeeriumis, Välisministeeriumis ning kaitse- ja julgeolekuvaldkonna juhtivas mõttekojas RUSI.

Lisaks Kaljulaidile osalevad visiidil riigikaitsekomisjoni liikmed Heiki HepnerKalle Laanet ja Alar Laneman.

Head Uudised GoodNews