1. Avaleht
  2. Ukraina rahva toetuseks
  3. Riigikogus on vaatamiseks sõjateemaline näitus “Emme, ma ei taha sõda!”
Riigikogus on vaatamiseks sõjateemaline näitus “Emme, ma ei taha sõda!”

Riigikogus on vaatamiseks sõjateemaline näitus “Emme, ma ei taha sõda!”

Riigikogus on vaatamiseks Poola ja Ameerika Ühendriikide suursaatkonna korraldatud näitus “Emme, ma ei taha sõda!”, mille avamine on Riigikogu hoone vestibüülis 8.mail kell 11.

Riigikogu esimees Lauri Hussar ütles, et sõda, mis on jäädvustatud laste piltidel nende silmade kaudu toob hinge sügava kurbuse. „Ükskõik, kus sõda toimub, kannatavad selle all kõige rohkem lapsed, kes tunnetavad endas sõjast tingitud trauma jälgi elu lõpuni ja kannavad need edasi ka järgmisele põlvkondadele.,“ ütles Hussar. Ta toonitas, et vaadates neid pilte tunnetame kogu hingest täiskasvanute vastutust sõda ära hoida või võimalikult kiiresti lõpetada.

Ükskõik, kus sõda toimub, kannatavad selle all kõige rohkem lapsed, kes tunnetavad endas sõjast tingitud trauma jälgi elu lõpuni ja kannavad need edasi ka järgmisele põlvkondadele.

Näitusel tutvustatakse uskumatult südantliigutavaid jäädvustusi sõjast. Need on Poola laste joonistused 1946. aastast, mis kajastavad nende läbielamisi Teise maailmasõja ja Saksa okupatsiooni ajal aastatel 1939-1945. Neid joonistusi säilitati aastatel 1945-1966 Varssavis, Poola Riigiarhiivis. Nende kõrval on Ukraina laste tänased joonistused, mis on seotud praegu Ukrainas toimuva sõjaga ja mis on kogutud portaali “Emme, ma näen sõda”.

Näituse korraldajad on seadnud eesmärgiks näidata, et sõda näeb lapse silmade läbi alati samasugune välja. Sõda on sõltumata kohast ja ajast suur kurjus, ja laps on alati selle ohver. Sarnasus ajalooliste ja tänapäevaste joonistuste vahel on märkimisväärne. Lapsed joonistavad tanke, pomme kukutavaid lennukeid, tulekahjusid ja plahvatusi. Nad joonistavad haavatuid ja surnuid, hävitatud maju, haudu. Nad joonistavad ennast ja oma perekonda, nad joonistavad evakueerimist ja põgenemist. Kuid nad joonistavad ka lootust ja oma tulevikuunistusi.

Näituse korraldajad on seadnud eesmärgiks näidata, et sõda näeb lapse silmade läbi alati samasugune välja.

  • Poola Vabariigi Suursaatkonna ja Ameerika Ühendriikide Suursaatkonna näitus „Emme, ma ei taha sõda!“ on valminud Poola Välisministeeriumi tellimusel Poola Riigiarhiivi (1939-45) ja Ukraina portaali „Emme, ma näen sõda” 2022. aastast kogutud lastejoonistustest.
  • 2024. aasta näitust ja haridusprogrammi Eestis kureerivad ühiselt nii Poola kui ka Ameerika Ühendriikide suursaatkonnad ja Ameerika teabepunktid Narvas, Kuressaares ja Viljandi linnaraamatukogus.
  • Erinäitus on korraldatud koostöös Riigikogu Kantseleiga. ,
  • Näitus on avatud kuni 14. juunini ja selle vaatamiseks tööpäevadel kell 10-16 on Toompea lossi sisenemisel vaja esitada isikut tõendav dokument.
Head Uudised GoodNews