1. Avaleht
  2. Kultuur
  3. RMK-s avati näitus pitsukonkursi töödest
RMK-s avati näitus pitsukonkursi töödest

RMK-s avati näitus pitsukonkursi töödest

Täna toimus Riigimetsa Majandamise Keskuse Tallinna kontoris rahvapärase puutöö konkursi “Pitsu” parimate tunnustamine ja näituse “Pitsud pealinnas” avamine.

Tuhala Ajaloo- ja Kunstikambri ning Maalehe korraldatud konkursi eesmärk oli väärtustada esiisade puutööoskust ja inspireerida inimesi puitesemete loomisel kasutama elektriliste tööriistade asemel traditsioonilisi töövõtteid.

Konkursil osales nii mehi kui ka naisi, lapsi ja pensionäre. Kokku esitati 28 tööd: 17 täiskasvanute ja 11 õpilaste kategoorias. Noorim osaleja oli 10-aastane, vanim 73-aastane.

“Pitsude valmistamisel paistsid silma just õpilased, kes näitasid tugevamat taset eripäraste töödega. Täiskasvanute tase oli ühtlasem, mistõttu jäi žürii üksmeelse otsusega peapreemia välja andmata. Tööd on erinevate tehnoloogiliste lahendustega ja väga omanäolised. On nii traditsioonilisi kui ka modernseid pitsusid, vigurjalgadega, koguni kaheinimese ja isegi koerakujuline pitsu,“ on žürii liige Heidi Solo konkusitöödega rahul.

Parimate tööde autorid pälvivad rahalised preemiad ja kuivõrd parimaid töid näitasid just õpilased, premeeritakse ka neid juhendanud õpetajaid auhinnarahaga, mida on võimalik kulutada puukäsitööriistade soetamiseks õpilastele.

Kunstikambri sõnul võib mitte võitnud töödele teha pakkumisi. Mõned juba ongi müüdud.

Näitus „Pitsud pealinnas“ on RMK Tallinna kontori aatriumis (Toompuiestee 24) avatud 19. märtsist 29. aprillini.

Head Uudised GoodNews