1. Avaleht
  2. Eesti elu
  3. Selgusid aasta kultuurisõbrad ning aasta kultuurikorraldaja 
Selgusid aasta kultuurisõbrad ning aasta kultuurikorraldaja 

Selgusid aasta kultuurisõbrad ning aasta kultuurikorraldaja 

Kultuuriministeerium andis 2. veebruaril üle konkursi „Kultuurisõber 2022“ tunnustused, millega tänatakse kultuurivaldkonda rahaliselt või oma tegudega panustanud ettevõtteid ja metseene. Aasta kultuurisõbra tiitli pälvisid UG Investments OÜ, ettevõtja Toomas Suurvärav ja metseen Peeter Wesik. Aasta kultuurikorraldaja tunnustuse sai Eesti Rahvamajade Ühingu juhatuse esinaine Ülle Välimäe.  

Foto: Rauno Liivand

„Kultuurisõbra“ konkurss peegeldas hästi Eesti elus ja kultuurimaastikul möödunud aasta jooksul toimunut. Olulises fookuses on olnud Ida-Virumaa ja Narva, toimetulek ning Ukraina kultuurisektori aitamine raskel sõjaajal. Samal ajal näeme, kuidas pikaajalised koostöösuhted on endiselt tugevad ja aitavad unistustel saada reaalsuseks,“ ütles kultuuriminister Piret Hartman. „Tänu erakapitalile on meie kultuurivaldkond tunduvalt mitmekesisem ja kättesaadavam. Tänan kõiki kultuurisõpru, et mõistate – kultuur ei ole kulurida, vaid miski, mis aitab luua ja hoida üldist heaolu,“ rääkis ta. 

Metseen Toomas Suurvärav pälvis aasta kultuurisõbra tunnustuse Vaba Lava Narva suurtoetamise eest ning Peeter Wesik Eesti Riikliku Sümfooniaorkestri, Pärnu Muusikafestivali, Odessa Classics Tallinn kontserdi ning eesti kultuuri toetamise eest nii Eestis kui ka Kanadas.

Samuti tunnustati aasta kultuurisõbra tiitliga ettevõtet UG Investments OÜ, kes on toetanud Eesti Draamateatri tegevust ja kultuurisektorit laiemalt. Aasta kultuurisõpradele kingitakse kunstnik Kärt Ojavee traditsiooniline teos „Undefined Useful Object“. 

Foto: Rauno Liivand

Aasta kultuurikorraldaja tunnustuse pälvis Kultuuriministeeriumis kogunenud komisjoni otsusel Eesti Rahvamajade Ühingu juhatuse esinaine Ülle Välimäe.  

„Keeruline sotsiaalmajanduslik olukord on pannud kohaliku kultuurikorralduse tugeva löögi alla. Kurb on näha ja kuulda, kui esimesed kärpekäärid kipuvad ikka kultuuri tabama. Samas on ju raamatukogu või rahvamaja paljudes paikades ainus koht, kus kogukond saab koos käia ja kultuurist osa saada. Ülle Välimäe on aastakümnete jooksul väsimatult ja südamega edendanud kohalikku kultuuri ning olnud möödunud aasta jooksul Eesti Rahvamajade Ühingu juhina kohaliku kultuurielu eestkõnelejaks,“ rääkis Hartman.  

President Alar Karis. Foto: Rauno Liivand

Ülle Välimäe märkis, et kogu Eestit kattev rahvamajade võrgustik on meie kultuuriline vereringe. „Rahvamaja on kogukondade endi rajatud kooskäimise koht, mis on meid rahvana teeninud üle 130 aasta. See on koht, kus kultuurist võib saada osa või ise elamusi luua kogu elukaare täies ulatuses. Rahvamajades tehtav kultuuritöö hoiab kogukondi koos, loob sidusust ja tagab kestliku arengu kogu piirkonnale. Eestimaa rahvamajades töötavad suure südamega, meie rahva kultuurist hoolivad inimesed,“ lisas ta.  

Aasta kultuurikorraldaja tiitliga käib kaasas rahaline preemia, mis on võrdne möödunud aastanumbriga ehk tänavu 2022 eurot. 

Kultuuriministeeriumile laekus sel korral tunnustamiseks 25 ettepanekut. Kultuurisõbra valikukomisjoni tööd juhtis kantsler Tarvi Sits, komisjoni liikmed olid lisaks ministeeriumi valdkonnajuhtidele EASi ja KredExi ühendasutuse juhatuse liige Liina Maria Lepik, Eesti Kultuurkapitali juhataja Margus Allikmaa, õppejõud ja kultuurikorraldaja Piret Aus, ettevõtja Heiti Hääl ning Eesti Kaubandus-Tööstuskoja peadirektor Mait Palts. 

Kultuuriministeerium tunnustab valdkonda panustanud organisatsioone ja isikuid alates 2011. aastast.

Head Uudised GoodNews