1. Avaleht
  2. Tunnustus
  3. Selgusid Eesti parimad baarmenid, kes asuvad jahtima Baltikumi parima tiitlit
Selgusid Eesti parimad baarmenid, kes asuvad jahtima Baltikumi parima tiitlit

Selgusid Eesti parimad baarmenid, kes asuvad jahtima Baltikumi parima tiitlit

Sel nädalal selgusid parimad Eesti baarmenid, kes asuvad võistlema Baltikumi parima baarmeni tiitli nimel. Diageo World Class´i kogu Baltikumi lõppvõistlus toimub 15. mail Eestis Vaticani restoranis, mille võitja sõidab kogu regiooni esindama ülemaailmsele lõppvõistlusele Shanghais.

„Ülemaailmne ja kõige olulisem baarmenite võistlus World Class ei selgita välja ainult parimaid, vaid pakub kokteilimeistritele ka korralikku kooli,“ rääkis Risto Säinas, Eesti World Classi eestvedaja ja jookide maaletooja Prike Brand Ambassador. Ta sõnas, et nüüd, mil World Class´i regionaalsed võistlused on lõppenud ja vahevõistlustega on välja selgitatud viis Eesti parimat baarmeni, valmistutakse 14.-15. mail Tallinnas toimuvateks lõppvõistlusteks, et rinda pista parimatega Lätist ja Leedust. Baltikumi parim sõidab septembris tervet regiooni esindama finaalvõistlusele Hiinas, Shanghais.

Ülemaailmne ja kõige olulisem baarmenite võistlus World Class ei selgita välja ainult parimaid, vaid pakub kokteilimeistritele ka korralikku kooli.

Säinase sõnul oli võistlustel tihe rebimine. Osalejate punktiskoor, mis tagas koha Baltikumi finaalis, oli tasavägine ja mõni silmapaistev baarmen langes esiviisikust välja napi punktikaotusega. „Juba võistluse alguses kerkisid esile säravaimad tähed, ent oli ka suuri üllatajaid. Oli näha, et need, kes võtsid eesmärgiks finaali pääseda, tegid selle nimel kõvasti tööd,“ rääkis Säinas. Ta lisas, et nii mõnegi baarmeni puhul said nad võistlushooaja jooksul jälgida tohutut arenguhüpet.

Juba võistluse alguses kerkisid esile säravaimad tähed, ent oli ka suuri üllatajaid. Oli näha, et need, kes võtsid eesmärgiks finaali pääseda, tegid selle nimel kõvasti tööd.

Eesti TOP 5 baarmeni 2024. aastal on:

Edward Erik Naaris – Whisper Sister

Edward Erik Naarisi esimene töökoht oli kohvikus, kus esmapilgul võis tunduda, et tema peamiseks kireks on kohv ja küpsetised. Ent üllatuslikult tõmbas teda hoopis kokteilide kunstipärane valmistamine. Tänaseks on Naaris baarimaailmas tegutsenud veidi üle kolme aasta. „Otsustasin võtta osa World Class’i võistlusest, et panna oma oskused proovile suuremas mastaabis. Mul on kindel plaan anda finaalis endast parim ning vaadata, milliseid uusi väljakutseid suudan ületada,“ rääkis Naaris.

Edward Naaris

Daniil Didenko – Babylon Bar

Daniil Didenko jaoks on olnud baarmeni amet osalise ajaga töö, millest on saanud nüüdseks kümme aastat kestev elustiil. „Baarmenite olümpiamängudel saan oma oskusi tõeliselt näidata. Ainult parimad jõuavad lõpuni,“ rõhutas Didenko.

Daniil Didenko

Vladislav Maksimenko – Sigmund Freud

Baarmeni töö juurde jõudis Vladislav Maksimenko juhuslikult, kui ülikooliõpingute aja sõber teda baari appi palus. Tänaseks on ta valdkonnas tegutsenud seitse aastat. „World Class on kõige olulisem baarmenite võistlus. Mulle väga meeldib ennast proovile panna, mispärast osalen World Class´i võistlusel juba viiendat korda,“ rääkis Maksimenko.

Vladislav Maksimenko

Danylo Ipatov – Whisper Sister

Ka Danylo Ipatov proovis esimest korda baarmeni tööd ülikooliõpingute ajal, misjärel sai talle kiiresti selgeks, et tahab selles valdkonnas karjääri teha. Nüüdseks on ta baarmeni ametit pidanud kaheksa aastat. „Otsustasin võtta World Classi võistlusest osa, et saada teada, kui hästi ma vastan World Class’i kõrgele baarmeni tasemele. Finaalile lähen vastu enesekindlalt, kergusega ning sõprade ja kolleegide suure toetusega,“ sõnas Ipatov. Ta lisas, et mitu kuud väldanud Eesti võistlushooajal õppis ta mitmeid kasulikke oskuseid, mida nüüd igapäevaselt baarmeni töös rakendab, näiteks on tulnud talle väga palju kasuks avalik esinemine.

Danylo Ipatov

Diana Tšistjakova – Babylon Bar

Diana Tšistjakova tee baarmeni ametisse algas kolmteist aastat tagasi majutus- ja toitlustusvaldkonnas, kus alustas kelnerina ning liikus edasi vahetusevanemaks ja toitlustusjuhiks. „2015. aastal otsustasin suunata oma karjääri baarmeni kutsele, kuna see pakkus kelneri ametist rohkem võimalusi võistlustel osalemiseks. Ja võistelda mulle meeldib!“ rääkis Tšistjakova.

Diana Tšistjakova

World Classil osaleb ta sarnaselt teistele selleks, et panna oma teadmisi ja oskuseid proovile. „Selleks, et olla finaaliks hästi ettevalmistunud ootab mind ees mitu intensiivset nädalat, mis on täis loovat mõtlemist ja harjutamist,“ kinnitas ta.

Baltikumi finaalvõistlus kestab kaks päeva, mille jooksul tuleb võistlejatel läbida neli erinevat vooru. Kõige olulisem on teine võistluspäev. Erinevate võistlustega kogutakse punkte ja võidab kõige suurema punktiskooriga võistleja.

„Lõppvõistlusel taandub kõik tõenäoliselt sellele, kes saab võistluste lähteülesannetest kõige paremini aru. Lõpuks ei otsi me parimat joogivalmistajat, vaid baarmeni, kes eristub ja tõuseb teiste seas esile oma karakteristika ja sarmiga. Eestlaste tase on kahtlemata kõrge ja võimalus taas Baltikumi parima tiitel kodumaale tuua on suur,“ rääkis Säinas.

Lõpuks ei otsi me parimat joogivalmistajat, vaid baarmeni, kes eristub ja tõuseb teiste seas esile oma karakteristika ja sarmiga.

  • Briti joogikontsern Diageo algatas 2009. aastal ülemaailmse baarmenite võistluse World Class, mis on nüüdseks arenenud kõige olulisemaks sündmuseks kokteilimaailmas.
  • Eesti osales World Class võistlusel esimest korda 2016. aastal.
  • Järgmisel aastal lisandusid Läti ja Leedu baarmenid ning sellest ajast alates on Baltimaid finaalis esindanud kolme riigi ühine võistleja.
  • World Classi hooaega Eestis veab Prike, mis on üks suurimaid jookide maaletoojaid Baltikumis.
  • Eesti World Classi 2024. aasta võistlushooajal osales kokku 24 baarmeni.
Head Uudised GoodNews