1. Avaleht
  2. Kultuur
  3. Kirjandus
  4. Selgusid Tartu lastekirjanduse auhinna kandidaadid
Selgusid Tartu lastekirjanduse auhinna kandidaadid

Selgusid Tartu lastekirjanduse auhinna kandidaadid

Žürii valis Tartu linna Lapsepõlve auhinna kandidaatideks järgmised raamatud: Hasso Krulli „Kiisuke ja veeuputus“, Triinu Laane „Luukere Juhani juhtumised“, Tiina Laanemi „Kollase Kassi komando“, Anti Saare „Suur koogitegu“ ja Jaanus Vaiksoo „King nr 40“.

Hasso Krulli “Kiisuke ja veeuputus” (Kaksikhammas, illustreerinud Marja-Liisa Plats) on Noa laeva müüdile tuginev lastepärane jutustus kaasaegses võtmes, mis vihjab õrnalt ka maailma praegusele olukorrale. Ilusas keeles kirjutatud raamatus on helgust ja tabamatut huumorit, mis teeb lugemise mõnusaks nii väikelapsele kui ka täiskasvanule. Illustratsioonide meeleolu haakub tekstiga suurepäraselt.

Triinu Laane raamatus “Luukere Juhani juhtumised” (Päike ja Pilv, illustreerinud Marja-Liisa Plats), mis kirjeldab vaikselt muinasjutuks muutuvat eestlase omailma, on arhetüüpset taluromantikat ja mahedat huumorit, tsimarukene võro kiilt ja mõnusa kiiksuga tegelased. Raamat koos hästi kokku passivate illustratsioonidega meenutab vanavanemate tähtsust, mõjub elujaatavalt ja õpetab leppima selle osaga elust, mida muuta ei saa.

Tiina Laanemi “Kollase Kassi komando” (Pegasus, illustreerinud Anna Ring) on seikluslik krimielemendiga lugu ühe linnajao laste tegemisest. Kui Marta ja Joosepi kodukanti kolivad uued naabrid, hakkavad juhtuma kummalised asjad. Hoogsalt kirjutatud lugu hoiab põnevust üleval otsast lõpuni, kuigi päris kurjamit ses raamatus ette ei tulegi.

Anti Saare “Suur koogitegu” (Kolm Elu, illustreerinud Priit Pärn, Rudolf Pärn ja Olga Pärn) on lugu, mille pöörase pannkoogiteoga võib end küllap samastada igaüks, kes vähemalt korra elus pannkooke teinud. Mõnusalt lippavat humoorikat ja täpset värssi toetavad sama mõnusad joonistused. Kõik see kokku teeb ühe eelmise aasta toredama luulevormis lasteraamatu.

Jaanus Vaiksoo sai mullu valmis loo “King nr 40” (Ärkel, illustreerinud Katrin Kaev). Eelmise, 39. numbrit kandva kinga lugude unenäolisus on asendunud reaalsusega, tõeliste katsumuste, seikluste ja sooviga täiskasvanute maailma parandada. Ladusas stiilis ja isikupäraste karakteritega raamat kooliealistele juhib tähelepanu ka loodushoiu olulisusele.

Žürii koosseisu kuulusid kirjanik Tiia Kõnnussaar (Tia Navi), Tammelinna raamatukogu raamatukoguhoidja Elle Kasemets, Tartu Erakooli klassiõpetaja Kaie Kubri, Tartu mänguasjamuuseumi arendusjuht Marge Pärnits ja Tartu Tamme Kooli klassiõpetaja Tiina Orgel.

Nagu varasematel aastatel, lähtuti valiku tegemisel põhimõttest, et teos pakuks midagi nii ettelugejale kui ka ise lugejale, lugu oleks kaasakiskuv, fantaasiaküllane ja mingil moel arendav, keel ladus ja mitmekülgne ning tekst, illustratsioonid ja kujundus moodustaksid ühtse üksteist toetava terviku.

Auhinna võitja kuulutatakse välja rahvusvahelisel raamatu ja roosi päeval 23. aprillil.

Varasemad Lapsepõlve auhinna laureaadid on Kairi Look, Andrus Kivirähk, Reeli Reinaus, Kadri Hinrikus, Jana Maasik ja Tuul Sepp.

Head Uudised GoodNews