1. Avaleht
  2. Kultuur
  3. Teater
  4. Sofi Oksaneni “Kui tuvid kadusid” jõuab järgmisel hooajal Vanemuises lavale
Sofi Oksaneni “Kui tuvid kadusid” jõuab järgmisel hooajal Vanemuises lavale

Sofi Oksaneni “Kui tuvid kadusid” jõuab järgmisel hooajal Vanemuises lavale

Foto: Matti Paglant
Foto: Matti Paglant

Vanemuise teater ja Sofi Oksaneni esindav Otava kirjastus allkirjastasid lepingu, mille kohaselt kirjaniku uusima romaani “Kui tuvid kadusid” näidendiversioon, mis 2013. aasta novembris esietendus Soome Rahvusteatris, jõuab järgmisel hooajal lavale ka Eestis, Vanemuise teatris. Näidendi toob Eesti vaatajate ette Vanemuise draamajuht Tiit Palu, kunstnikutöö teeb Eugen Tamberg ning muusikalise kujunduse Toomas Lunge, näidendi on eesti keelde tõlkinud Maimu Berg. Mängivad Sten Karpov (Edgar), Linda Kolde (Juudit), Reimo Sagor (Roland), Marian Heinat, Andres Mähar, Margus Jaanovits, Hannes Kaljujärv, Maria Kallaste ning Markus Dvinjaninov. Esietendus toimub 28. veebruaril 2015 Vanemuise suures majas.

“Kui tuvid kadusid” jätkab Eestit puudutavat teemaderingi, millega Sofi Oksanen alustas romaanides “Stalini lehmad” ning “Puhastus”. Loo tegevus toimub Eestis kolme okupatsiooniaastakümne jooksul – 1941-1965, teemadeks armastus, petmine, kohandumine võõra võimuga, reetmine. Sofi Oksanen on oma romaani “Kui tuvid kadusid” kohta ise öelnud nii: “Raamat kõneleb inimeste valikutest, truudusest ja truudusetusest, kohanemisest ja kohanematusest maal, mille saatuseks on jääda okupeerijate meelevalda.”

Vanemuise teatri jaoks on see juba teine lähem kokkupuude Sofi Oksase loominguga, aastal 2010 esietendus Vanemuise väikeses majas “Puhastus”, mille lavastas Liisa Smith. Lavastust mängiti täissaalidele mitu hooaega ning suur publikuhuvi näitas, et eestlaste jaoks on Sofi Oksaneni tõstatatud teemad väga olulised ning emotsionaalselt mõjuvad. Vanemuine käis “Puhastusega” gastrollidel ka Helsingis, Oulus ja Turus ning sai seal eranditut kõigil kordadel täissaalide ja püsti aplodeeriva publiku kogemuse. Vanemuise dramaturg Anu Tonts: “Me teame ju teoreetiliselt kõik, et kunstil on võime inimesi mõjutada ning ühendada. Soomes, koos soome publikuga “Puhastust” vaadates, nende reaktsioone jälgides ning muljeid vahetades, sain üle pikkade aastate jälle aru, kui võimas ja emotsionaalne relv on kunst. Ta suudab paari tunniga korda saata midagi, mida ei suuda ükskõik kui täpne ajalooõpik või poliitiline seisukohavõtt ilmselt iialgi – läbi tavalise inimese tragöödia jõuda üldistusteni, mis on arusaadav ka eatrisaali tagumises reas istuvale, juhuslikult pileti ostnud inimesele. Tänavu kevadel, Euroopa praeguses poliitilises situatsioonis, on Sofi Oksase teostes kujutatav maailm taas hirmutavalt aktuaalne.”

Vanemuise teatri uue hooaja piletid tulevad müügile 19. mail.

Sofi Oksanen oma näidendist 2014. aasta mais:

Ma ei oleks kunagi uskunud, et mu peategelase osavad sõnamängud sõnaga “fašist” ja mõtisklused ajupesu üle võiksid praegu, 2014. aasta kevadel, aktuaalsed olla. Näidendi peategelane Edgar Parts töötab 1960ndatel aastatel KGB fotograafina. Foto on alati olnud propagandatööstuse oluline abivahend. Seetõttu tuligi lugu tuua teatrilavale. Vana propagandamaterjali elluärkamist näeme praegu Ukraina kriisi ajal ja näidendist tuttavaid propagandapilte kasutatakse nüüd ühe sõjarelvana.

Krista Kaer, kirjastuse Varrak peatoimetaja:

Sofi Oksaneni raamatutes on suurepäraselt ühendatud hea ajalootundmine, psühholoogiline täpsus ning paeluv ja inimlik lugu. Tema teemad on üldinimlikud – ustavus, reetmine, armastus, lunastus – ning just sellepärast on raamatud, mis räägivad Eesti ajaloost ja inimestest, mõistetavad ka paljudes teistes kultuurides ja riikides, kus need toimivad sageli katalüsaatorina, pannes inimesed mõtlema ja rääkima oma ajaloost ja nende elu mõjutanud sündmustest. Sofi Oksaneni romaanid ei jää aga üksnes paberile – “Puhastusest” on saanud näidend, film ja ooper, “Kui tuvid kadusid” on samuti jõudnud lavale Soomes ja varsti ka Eestis ning loodetavasti on tegu alles selle näidendi lavateekonna algusega.

Head Uudised GoodNews