1. Avaleht
  2. Tunnustus
  3. Tallinn pälvis Hiinas innovaatilise linna tunnustuse
Tallinn pälvis Hiinas innovaatilise linna tunnustuse

Tallinn pälvis Hiinas innovaatilise linna tunnustuse

26.-28. septembrini toimub Hiinas Nanningis Euroopa-Hiina roheliste ja nutikate linnade tippkohtumine, kus Tallinn pälvis tunnustuse innovaatiliste linnade kategoorias tasuta ühistranspordi ja „Pargi ja reisi“ süsteemi käivitamise eest. Auhinna võttis vastu Tallinna linnavolikogu esimees Tiit Terik, kes pidas ka ettekande teemal „Tasuta ühistransport Tallinnas ja Eestis – kas eksperiment või kogemus“.

Ürituse üks peakõnelejaid on endine Prantsuse peaminister Jean-Pierre Raffarin, kelle sõnul peavad targad ja rohelised lahendused nii Euroopa Liidus kui Hiinas teenima keskkonna ja inimeste huve ning selleks tuleb ühiselt pingutada, sest Euroopa Liit üksinda ei suuda soovitud tulemusi saavutada.

Tiit Terik tõi oma ettekandes välja, et sõiduautode vähendamiseks ja ummikutes vältimiseks linnades on tasuta ühistransport hea lahendus. „Inimestele on aeg kõige olulisem ning bussi ja trammiga saab üldjuhul linnas liigelda kiiremini kui autoga. Tallinnas on ühistranspordivaldkonnas kasutusel nutikaid lahendusi. Näiteks saavad bussijuhid foorilt küsida rohelist tuld, kui nad on ajagraafikust maha jäänud. Reisijad saavad reaalajas mobiilis jälgida, kus buss parasjagu asub ja millal ta jõuab,“ rääkis Terik.

Kui hiinlased keskenduvad oma ettekannetes pigem tehnoloogiatele, erinevatele mobiilirakendustele ja andmete pilvelahendustele, siis Euroopa linnade esitlustes pööratakse tähelepanu energiasäästlikele lahendustele, linnaplaneerimisele ja transpordikorraldusele.

Tallinna linnavolikogu esimehe sõnul hiinlasi ei üllatanud meie rakendused ja elektroonilised lahendused. „Me saame oma saavutuste üle küll uhked olla, aga see pole midagi enneolematut. Näiteks 6,9 miljoni elanikuga Nanningi linnas on ühistranspordirakendusel 10 miljonit registreeritud kasutajat ning aktiivseid kasutajaid miljon, telefoniga metroopiletite eest tasumine on seal tavaline,“ tõi Terik näite.

Euroopa-Hiina roheliste ja nutikate linnade tippkohtumist korraldab Hiina Linnaarengu Keskus koostöös Euroopa Komisjoniga. Lisaks Tallinnale osalevad Euroopa linnadest Rooma, Manchester, Kraków, Barcelona, Granada, Oulu, Sønderborg, Riia ja Bologna.

Head Uudised GoodNews