1. Avaleht
  2. Eesti elu
  3. Tallinn panustab tänavu pühakodade restaureerimisse ligi miljon eurot
Tallinn panustab tänavu pühakodade restaureerimisse ligi miljon eurot

Tallinn panustab tänavu pühakodade restaureerimisse ligi miljon eurot

Tallinna kirikud saavad käesoleval aastal linnaeelarvest toetust kokku ligi miljon eurot.

„Tänavune suurim toetussumma on Oleviste kiriku torni ja läänefassaadi restaureerimiseks eraldatud 350 000 eurot,“ ütles linnapea Mihhail Kõlvart. „Nende mahukate restaureerimistööde kogumaksumus on 480 000 eurot – sellest 130 000 eurot paneb kogudus omalt poolt juurde.“

„Aastail 2016-2019 oleme taastamistöid Tallinna ajaloolistes kirikutes linnaeelarvest toetanud kokku 2,4 miljoni euroga. Kaasani kiriku restaureerimiseks oleme mitme aasta jooksul eraldanud kokku üle 600 000 euro. Nõmme Rahu kiriku renoveerimisse panustasime 230 000 eurot ning katoliku kiriku restaureerimist on toetatud kokku ligi 200 000 euroga. Kaarli kirikule oleme eraldanud kokku 175 000 eurot ning Kopli Nikolai kiriku restaureerimiseks on antud toetust üle 100 000 euro,“ loetles Kõlvart. „Mitmeaastased mahukad tööd on olnud ka vanausuliste palvela ning Peeteli kiriku taastamine.“

Püha Vaimu kogudus plaanib linna abiga alustada käesoleval aastal keskaegse kappaltari uuringuid ja konserveerimist. Kiriku ligi 540 aasta vanuse altari konserveerimine on mitmeaastane töö, mis plaanitakse lõpetada 2024. aastal. Püha Vaimu kiriku kappaltar on üle-Euroopalise tähtsusega hiliskeskaegne nikerdus- ja maalikunsti meistriteos, mis on valminud nimeka Lüübeki meistri Bernt Notke töökojas. Ühena vähestest Eesti keskaja mälestistest on selle autor ja valmimine 1483. aastal allikaliselt tõestatud. Ühtlasi restaureerib Püha Vaimu kogudus kiriku 90-aastase oreli, mille ehitas August Artur Terkmann aastatel 1927-29.

Tallinna kirikurenessansi programmiga kohalike pühakodade ja neis asuvate kultuuriväärtuste restaureerimise toetamiseks alustati 2001. aastal. 2010. aastaks restaureeriti kokku 22 pühakoda ja neis asuvaid kultuurimälestisi, milleks Tallinna linn andis toetust 102 miljonit krooni (ca 6,5 miljonit eurot). 2016. aastal kirikurenessansi programm taaselustati ning viimasel kahel aastal on linnaeelarvest selleks eraldanud ligi miljon eurot.

Kirikurenessansi raames on algatatud ka kaks suurt kirikukunsti uurimis- ja restaureerimisprogrammi, sh toetati Tallinna Toomkirikus altari ja kantsli uurimist, mis on seotud barokiaja suurmeistri Christian Ackermanni uurimisprojektiga.

Head Uudised GoodNews