1. Avaleht
  2. Eesti elu
  3. Tallinn saab maailma suurima purjeõppelaevade avamereregati üheks ametlikuks sadamaks
Tallinn saab maailma suurima purjeõppelaevade avamereregati üheks ametlikuks sadamaks

Tallinn saab maailma suurima purjeõppelaevade avamereregati üheks ametlikuks sadamaks

Foto: Pixabay

Eelmise nädala lõpus avalikustas Rahvusvaheline Purjeõppe Organisatsioon otsuse, et 2021. aastal saab Tallinn rahvusvahelise suurte purjelaevade regati The Tall Ships Races üheks võistlussadamaks. Laevastik jõuab Eesti pealinna 15. juulil ja jääb Tallinna kuni 18. juulini. Pidulikuks teeb sündmuse tõik, et tegemist on järjekorras 65. regatiga.

The Tall Ships Races regati Eestisse saamine on olnud pikk protsess, mille raames tuli võõrustaval linnal kokku panna detailne projekt, mis tõestab, et sadamalinn on tõepoolest valmis ja suudab üle saja laeva vastu võtta. Viimati kandideeris Tallinn regati peasadamaks 2013. aastal, kuid ei osutunud valituks. 2017. aastal osaleti regati võistlusvälise vahesadamana. „Regati näol on tegemist laevanduse tõelise pärliga, mida tahab enda juurde iga merelinn,” sõnas Tallinna linnapea Taavi Aas.

Regati näol on tegemist laevanduse tõelise pärliga, mida tahab enda juurde iga merelinn.

Taotluse koostamist eest vedanud Tallinna Kultuuriameti kultuuriosakonna juhataja Lennart Sundja sõnul kandideeritakse regati peasadamaks neli aastat ette ja see eeldab põhjalikku projekti, kus on täpselt kirjeldatud võõrustavad sadamad ja tugiteenused laevadele. Ette näidata peab olema ka pealtvaatajatele mõeldud programmi raamistik.

The Tall Ships Races peasadama tiitliga kaasneb pikk ettevalmistusprotsess, mis algab juba nüüd. “Meil on kolm aastat aega, et valmistada ette suurejoonelisim merepidu, mida Eestis nähtud. On suur väljakutse võtta vastu enam kui sada laeva, pakkuda neile programmi ning garanteerida hea meeleolu. Tallinn on selleks väljakutseks kindlasti valmis,” kinnitas linnapea Taavi Aas. Tallinna merepäevadele tähendab regati Eestisse tulek võimalust pakkuda publikule võimsat laevade väljapanekut. “Siia tulevad laevad, mis ilmselt muidu Eestisse ei satuks. Me räägime suurtest purjelaevadest üle kogu maailma ja see vaatepilt saab olema võimas,” rääkis Aas.

Siia tulevad laevad suured purjelaevad üle kogu maailma ja see vaatepilt saab olema võimas.

The Tall Ships Races 2021 näol on tegemist regatiga, kus purjelaevade meeskonnast pooled on 15-25 aastased meresõbrad, kellel ei pruugi olla eelnevat meresõidu kogemust. Professionaalsed meremehed on selles laevastikus ühtlasi ka õpetajateks. 2021. aasta võidusõit saab alguse 27. juunil Klaipedast. Seejärel suundub laevastik Peterburi, Tallinna ning Maarianhaminasse. Regatt lõppeb 3. augustil Poolas Szczecinis.

The Tall Ships Races 2021 Tallinna regatti korraldab Tallinna linn koostöös Tallinna Sadama, Lennusadama, Noblessneri sadama ja MTÜga Eesti Noorte Purjeõppeselts „STA Estonia“. Kokku külastab regati viit sadamat enam kui kolm miljonit pealtvaatajat.

Head Uudised GoodNews