1. Avaleht
  2. Eesti elu
  3. Tallinna Botaanikaaias avatakse homme traditsiooniline säntpooliate näitus
Tallinna Botaanikaaias avatakse homme traditsiooniline säntpooliate näitus

Tallinna Botaanikaaias avatakse homme traditsiooniline säntpooliate näitus

19. – 22. maini toimub Tallinna Botaanikaaias iga-aastane säntpooliate näitus, mis valmib koostöös erakollektsionääridega. Näha saab enam kui 250 sorti säntpooliaid ja sinilehtreid ning teisi gesneerialisi.

Foto: Tallinna Botaanikaaed

Näituse ajal müüakse säntpooliate haruldasi sorte, juurdunud lehepistikuid, neile sobilikku mulda ja eriväetist. Kohapeal on võimalik saada konsultatsiooni gesneerialiste kasvatamise kohta ning näidatakse õppefilmi gesneerialistest ja nende kasvatamisest kodustes tingimustes. Žürii valib näituse kauneima taime.

Foto: Tallinna Botaanikaaed

Säntpoolia (Saintpaulia) perekonda gesneerialiste (Gesneriaceae) sugukonnas kuulub viimastel andmetel 20 liiki taimi Ida-Aafrikas. Looduslikult kasvavad säntpooliad Tansaanias Usambara mägedes ja Keenia lõunaosa kaljudel ning rannikumetsa sammaldunud kividel. Esimest säntpooliat kirjeldati 1893.a. Säntpoolia sortide rohkus on üllatavalt suur ja mitmekesine. Aretatud on enam kui 2000 sorti. Tuntakse liht- ja täidisõielisi, tähtja õiega, kurruliste ja roheliste kroonlehtedega sorte. Kõige ebatavalisemad on halli või kollase õiega säntpooliad.

Foto: Tallinna Botaanikaaed

Säntpooliaid müüakse maailmas aastas mitu miljonit taime enam kui 25 miljoni USA dollari väärtuses. Taime teaduslik nimetus on antud parun Walter von Saint Paul-Illaire (1860–1910) auks, kes selle taime Tansaanias loodusest avastas. Näitusel tutvustatakse 250 sorti säntpooliaid ja sinilehtreid (Streptocarpus) ning teisi gesneerialisi, nagu kaljuhepik (Petrocosmea), sinningia (Sinningia), sipelgalill (Codonanthe), leitselill (Achimenes), punahuul (Aeschynanthus), vasklehik (Episcia), urnõis (Nematanthus), õnnekann (Chirita) ja teised.

  • Alates 1. maist on Tallinna Botaanikaaed avatud iga päev kell 10.00-19.00. Palmimaja on avatud kell 11.00-19.00. Botaanikaaia päevapilet suvehooajal on 6 eurot, sooduspilet 3 eurot.
Head Uudised GoodNews