1. Avaleht
  2. Eesti elu
  3. Tallinna Haridusamet ja ALPA Kids alustasid uut õppeaastat eestikeelse õppe toetusega
Tallinna Haridusamet ja ALPA Kids alustasid uut õppeaastat eestikeelse õppe toetusega

Tallinna Haridusamet ja ALPA Kids alustasid uut õppeaastat eestikeelse õppe toetusega

Vastavalt eestikeelsele õppele ülemineku reformile muutus 1. septembrist 2024 koolieelsete lasteasutuste õppe- ja kasvatustegevus ning 1. ja 4. klasside õppetegevus eestikeelseks. Tallinna Haridusamet ostis kõigile enda hallatavatele koolidele ja lasteaedadele ALPA digiõppemängude ligipääsu kuni 2025. aasta lõpuni, et toetada laste sujuvat üleminekut eestikeelsele haridusele. Lisaks koolitatakse koostöö raames kõiki piirkonna õpetajaid digivahendite lõimimise teemal ning ühise projekti käiku ja mõju uuritakse tänapäevaste andmepõhiste meetoditega.

Tallinna Haridusamet ostis kõigile enda hallatavatele koolidele ja lasteaedadele ALPA digiõppemängude ligipääsu kuni 2025. aasta lõpuni, et toetada laste sujuvat üleminekut eestikeelsele haridusele.

Kaarel Rundu, Tallinna Haridusameti juhataja, märkis, et selle aasta alguses alustatud koostöö haridusettevõttega ALPA Kids läks niivõrd hästi, et otsustati ühiseid tegevusi veel laiemalt jätkata. “ALPA Kidsi puhul hindame sujuvat koostööd ja kommunikatsiooni, suurepärast eestikeelset hariduslikku digisisu ning meeskonna andmepõhist lähenemist. Senine koostöö andis kinnitust, et ALPA digiõppesisu on õppekava toetav ja nii õpilaste kui ka õpetajate poolt suure rõõmuga vastu võetud ja õppetöösse lõimitud,” rääkis Rundu.

ALPA Kids ja Tallinna Haridusamet

“Oleme ülimalt tänulikud võimaluse eest teha koostööd Tallinna Haridusametiga just nüüd, kui käes on kriitiline hetk toetada üleminekut eestikeelsele haridusele. Senine koostöö, mis hõlmas eesti-vene ja venekeelseid piirkonna lasteaedasid, on olnud väga edukas. Näeme, et lasteaedade aktiivsus oli lausa peaaegu 95 protsenti ja senine koostööprojekt pole veel läbigi. Seni on projektis osalenud lasteaiad mänginud 86 erinevat ALPA õppemängu ja lausa üle 9000 korra. Kõige populaarsemad õppemängud on värvinimede, kujundite ja tundenimede õppimise teemadel ning poemäng, kus saab harjutada nii rollimängu, matemaatikat kui ka rahatarkust. Kõige aktiivsemate kasutajate seas on seni olnud Lasteaed Naeratus, Tallinna Tähekese Lasteaed ja Lasteaed Kelluke,” kirjeldas ALPA Kidsi tegevjuht Kelly Lilles.

Kõige populaarsemad õppemängud on värvinimede, kujundite ja tundenimede õppimise teemadel ning poemäng, kus saab harjutada nii rollimängu, matemaatikat kui ka rahatarkust.

Tallinna Saksa Gümnaasiumi klassiõpetaja Kertu Pildre sõnul on tema ALPA Kidsi platvormi juba pikalt õppetöös kasutanud. “Töötame mitmekeelses keskkonnas ja ALPA mängud toetavad nii eesti kodukeelega kui ka muu kodukeelega laste õppetööd lõbusal ja kaasahaaraval viisil. Nii minul kui ka lastel on suur rõõm jätkata ALPA platvormi kasutamist,” tõdes Pildre.

Töötame mitmekeelses keskkonnas ja ALPA mängud toetavad nii eesti kodukeelega kui ka muu kodukeelega laste õppetööd lõbusal ja kaasahaaraval viisil.

Tallinna Haridusamet ja ALPA Kids korraldavad kõigile Tallinna kooli- ja lasteaiaõpetajatele ka tasuta koolitusi, et anda ülevaade keskkonna võimalustest ja digivahendite lõimimisest õppetöösse. Koolitustesse kaasatakse dr. Elyna Heinmäe, kes on Tallinna Ülikooli haridusteaduste instituudi lektor. Samuti jagab enda teadmisi Tartu Ülikooli arvutusliku neuroteaduse ja tehisintellekti kaasprofessor dr. Jaan Aru.

ALPA Kids loob koos Eesti õpetajate ja teadlastega digiõppemänge, mis võimaldavad lastel õppida tähestikku, numbreid ja rikastada oma sõnavara. Mängudesse on põimitud palju eesti kultuuri elemente. Kuigi mängud on mõeldud 3-8-aastastele eesti emakeelega lastele, sobivad need ka vanematele lastele, kes õpivad eesti keelt teise keelena, kuni teise kooliastmeni. Lisaks on mobiilirakenduses teise keelena eesti keelt õppivatele lastele loodud erifunktsioon – kõneaeglusti, mis kohandab automaatselt rakenduse kõne kiirust, et toetada keele õppimist. ALPA eestikeelsetel mängudel on kokku üle 100 000 kasutaja, nende seas üle 350 haridusasutuse, kes on integreerinud mängud enda õppeprotsessi.

Head Uudised GoodNews