1. Avaleht
  2. Eesti elu
  3. TALLINNA TEADE I Eriolukorrast tulenevad muudatused jäätmete veol, üleandmisel ja käsitlemisel
TALLINNA TEADE I Eriolukorrast tulenevad muudatused jäätmete veol, üleandmisel ja käsitlemisel

TALLINNA TEADE I Eriolukorrast tulenevad muudatused jäätmete veol, üleandmisel ja käsitlemisel

Tulenevalt viiruse COVID-19 levikuga Eesti Vabariigis on mõjutusi ka jäätmetega seotud valdkonnas. Sellega seoses on tehtud muudatusi ja antud soovitusi nii tavapärase jäätmeveo, aga ka jäätmejaamade kasutamise ja jäätmete käitlemise suhtes.

Oluline on jälgida, et viiruse kahtluse või viirusega haigestunud elanike jäätmed oleks kogutud kokku ning suletud kindlalt kilekotti. Sellises olukorras palutakse jäätmeid mitte liigiti koguda ning kõik tekkivad jäätmed visata olmejäätmete mahutisse. Liigiti kogutud jäätmed suunatakse edasi sorteerimisse, kus osaliselt toimub tegevus ka käsitsi ning võib seetõttu olla ohuks jäätmekäitlejatele. Jäätmevedu pakkuvad ettevõtted on palunud jäätmeid vedavatele töötajatele mitte läheneda rohkem, kui kahe meetri raadiuses, et oleks tagatud töötajate tervis. Veoaktide allkirjastamise vajadus on ajutiselt vahetatud ainult digitaalse allkirjastamise vastu.

Elanikel, kes ei ole kokku puutunud viirusega ning viibivad isoleeritud keskkonnas vaid ettevaatusabinõuna, palume jäätmeid siiski edasi liigiti koguda ning suunata väärtuslikud pakendi ja paberjäätmed materjalidena taaskasutusse.

Tallinna linna jäätmejaamad on avatud ja töötavad tavapärastel aegadel. Jäätmejaamade lahtiolekuajad on võimalik leida SIIT.

Avatud jäätmejaamade puhul mitte külastada neid haigetena või viirusekahtlusega. Parim oleks jäätmejaama külastus lükata edasi eriolukorra lõppemiseni ja olukorra normaliseerumiseni. Eriolukorra ajal on jäätmejaamades eelistatud tasumine kaardimaksega.

Segaolmejäätmeid, mis võivad sisaldada nakatunud inimeste tekitatud jäätmeid, ei tohi enne põletamist või ladestamist käsitsi töödelda. Töötlemine peaks toimuma vaid automatiseeritult ehk inimesed ei tohiks jäätmetega kokku puutuda. Vajadusel oodata töötlemisega vähemalt 72 tundi, et veenduda nakkusohu möödumises.

Klientide teenindamine Tallinna Jäätmekeskuse kontoris Paljassaare põik 5 on muutunud – Jäätmekeskus on suunanud töötajad kodukontorisse ning kohapeal kliente tavapärases korras ei teenindata. Juhul, kui vajate teenindust kohapeal, palume sellest eelnevalt telefoni või e-posti teel teada anda. Teateid häiringutest prügiveos võetakse vastu e-kirjadena info@prugi.ee või telefonil 6164000.

Tallinn teeb kõik selleks, et jäätmevedu ei katkeks. Veopiirkondi teenindavad ettevõtted on samuti oma töö ümber korraldanud vastavalt eriolukorra tingimustele. Tallinna Jäätmekeskus on pidevas kontaktis korraldatud jäätmeveo koostööpartneritega, vahetades infot, korrigeerides vajadusel igapäevaseid veograafikuid. Olukorra muutudes teeb Tallinna Jäätmekeskus jooksvalt vajalikke muutusi veograafikute koostamisel.

Head Uudised GoodNews