1. Avaleht
  2. Märka Last
  3. Täna toimuva Lastekaitse Liidu konverentsi fookuses on laste osalus ja kaasamine
Täna toimuva Lastekaitse Liidu konverentsi fookuses on laste osalus ja kaasamine

Täna toimuva Lastekaitse Liidu konverentsi fookuses on laste osalus ja kaasamine

Täna, 18. novembril kell 9.30 algab ministeeriumide ühishoones Lastekaitse Liidu aastakonverents “Õnnelik laps – kuulatud, kaasatud ja mõistetud”, mida on võimalik jälgida ka otseülekande vahendusel. Konverents keskendub lapse osalemisele nii ühiskonnas kui ka pereelus ning osaluse toetamisele.

Õnnelik laps – kuulatud, kaasatud ja mõistetud.

“Mõttelaad, et laps räägib siis, kui kana pissib, võiks praeguseks olla igaveseks ajaloo prügikasti visatud. See, et laps räägib ning vanem kuulab, on oluline kombinatsioon, millest saab muuhulgas alguse terve enesemääratlus, et mina ja minu mõtted ning sõnad on väärtuslikud. Ühtlasi loob see pinnase kaasatuseks ning on tõhus ennetus muremõtete süvenemise ärahoidmiseks. Ehk lapsed on väärtus. Nad on väärtus täna, luues maailma helgust ja nad on väärtus tulevikus, tervete ning endaga kontaktis olevate täiskasvanute näol,” ütles sotsiaalkaitseminister Signe Riisalo, kelle tervitussõnad avavad tänase konverentsi.

Lapsed on väärtus täna, luues maailma helgust ja nad on väärtus tulevikus, tervete ning endaga kontaktis olevate täiskasvanute näol.

Foto: Shutterstock

Konverentsil tuleb lapse osaluse teema käsitlusele mitmest vaatest, sh abivajava lapse mitmekülgse toetamiseni välja. “On äärmiselt oluline, et igal lapsel oleks vähemalt üks tugipunkt ja turvaline täiskasvanu, kes teab, kuidas käituda, suutes lapsele vajadusel pakkuda inimlikku tuge ja teda abini suunata,” kirjeldas konverentsi korraldaja, Lastekaitse Liidu koostöö koordinaator Eliise Tiidussalu. Ühtlasi on 18. november laste seksuaalse väärkohtlemise vastane päev ning üks teema, mida käsitletakse.

On äärmiselt oluline, et igal lapsel oleks vähemalt üks tugipunkt ja turvaline täiskasvanu.

Konverentsil esinevad Eesti Vabariigi õiguskantsler Ülle Madise, Tallinna Ülikooli ühiskonnateaduste instituudi sotsiaaltöö professor Karmen Toros, Haridus- ja Noorteameti valdkonnajuht Roger Tibar, Civitta Eesti vanemkonsultant Kadri-Ann Lee, Sotsiaalministeeriumi laste õiguste nõunik Joanna Karu, Tartu ülikooli psühholoogia instituudi nooremlektor Annegreete Palu, Õiguskantsleri Kantselei laste ja noorte õiguste osakonna nõunik Andra Reinomägi, Sotsiaalkindlustusameti lastemajateenuse juht Anna Frank, Peaasi.ee tegevjuht, kliiniline psühholoog Anna-Kaisa Oidermaa, Viljandi Avatud Noortetoa juhataja ja Eesti Avatud Noortekeskuste Ühenduse juhatuse esimees Ege Enok ning Sotsiaalkindlustusameti laste heaolu osakonna nõustamisteenuste talituse peaspetsialist Tuuli-Brit Vaga. Avakõne peab Lastekaitse Liidu president Ene Tomberg ning sellele järgneb Eesti Vabariigi Sotsiaalkaitseminister Signe Riisalo tervitus.

Konverentsil antakse Laulumarjade muusikalise esinemise saatel üle Lastekaitse Liidu ja Eesti Noorsooteatri videokonkursi “Minu kangelane, minu tõeline päästeingel” tunnustusauhinnad parimatele videotele, mida näidatakse ka konverentsi vahepaladeks.

Head Uudised GoodNews