1. Avaleht
  2. Kultuur
  3. Tartu Graafikafestivalil näeb originaalset Andy Warholi
Tartu Graafikafestivalil näeb originaalset Andy Warholi

Tartu Graafikafestivalil näeb originaalset Andy Warholi

Neljapäeval, 25. juulil avatakse Tartu Graafikafestival, kus eksponeeritakse kunstiikooni Andy Warholi originaalteost.

Hinnaline graafiline teos jõudis Eestisse läbi anonüümseks jääda sooviva erakoguja. Festivali avamisel on seetõttu kasutusel ranged turvameetmed. Warholi kalleim töö, 1963. aasta serigraafiateos “Silver Car Crash (Double Disaster)” müüdi 2013. aastal 105 miljoni dollari eest.

Festivalil esinevad kunstnikud Eestist Ameerikani. Avamisel toimuvad tegevuskunstiaktsioonid, näitused avatakse Tartu Kunstimajas, Trükimuuseumis, Poissmeeste Maja Galeriis, Aparaaditehases ja Promenaadi 5-s.

Esinevad Lääneranniku poeedid: Kivisildnik, Leonora Palu, Jaak Känd, Eric Piper Oklahomast, Jüri Koll Los Angelesest jt.

Eric Piper on graafik, kelle teosed tõmbavad kujundeid üleilmastunud alateadvusest, ühendades identiteedi, väärtushinnangud ja teekonna otsimise võõrandunud keskkondades.

The Venice Institute of Contemporary Art toob Tartusse Los Angelese kaasaegse kunsti projekti „Edge to Edge”. Ekspositsioon on interdistsiplinaarne kunstide ja ideede vahetus lääne kultuuri ühest tipptasemest teise: Lõuna-California / Los Angelese basseinist Eestisse ja Balti riikidesse.

Fatherless on USA-Inglismaa taustaga kunstnike ühisprojekt, mis kasutab kollektiivses loomingus igaühe kultuurilisi iseärasusi. Üldlevinud tarbimisühiskonna ja popkultuuri sümboleid kombineerides loovad nad eripalgelise visuaalse reaalsuse, mis on ühekordne ja intrigeeriv.

Taje Tross alias Devilgirl on etenduskunsti-, installatsiooni- ja videokunstnik.

Leonardo (Alar Raudoja) püüab lahendada müstilisi koode ja mõistatusi ning muuta need lihtsateks argieksistentslikeks kujutisteks.

Anonymous Boh on loonud peatumatute ülemaailmsete tuuride, performance`ite, näituste ja publikatsioonidega ühe kõige esinduslikuma, märkimisväärsema, ajakohasema ja transformatiivsema kunstiliikumise ajaloos. Juhina on Boh nagu meie ajastu Wild Bill Hickok, P. T. Barnum, Alfred Jarry, Tristan Tzara, Ezra Pound või Orson Welles. Boh, kes rakendab kõiki kunstimeediumeid vahenditena Non Grata Diverse Universe’i globaalsetes performance`ites, näitab mitte ainult seda, kus hetkel oleme, vaid ka loob hiljem mõistetavaid visioone postapokalüptilisest absurdsusest mänglevalt kaleidoskoopilisel maastikul.

Plakatinäitus “Idialoog” teemal “Elu” eksponeerib graafilise disaini kujundusvõimalusi väga laial skaalal, kasutades tüpograafiat, kalligraafiat, illustratsiooni, fotot, erinevaid maalivõtteid ja palju segatehnikat.

Tartu Kunstimajas jääb näitus avatuks 18. augustini.

Head Uudised GoodNews