1. Avaleht
  2. Eesti elu
  3. Tartu kaasava eelarve hääletus algab 1. oktoobril
Tartu kaasava eelarve hääletus algab 1. oktoobril

Tartu kaasava eelarve hääletus algab 1. oktoobril

Reedel algab Tartu kaasava eelarve hääletus, kui tartlased saavad nädala jooksul teha valiku 25 kaaslinlaste esitatud idee vahel, hääletades elektrooniliselt Tartu kodulehel või raekoja infokeskuses.

Kaasava eelarve näitus kaarsillal. Foto: Mana Kaasik

Tartu linnapea Urmas Klaas kutsub kõiki tartlasi aktiivselt kaasava eelarve hääletusel osalema. “Ootan aktiivset osavõttu, sest valikus on 25 väga head ideed, millest igaüks muudaks linnakeskkonda kvaliteetsemaks. Kaks ideed viime kindlasti järgmisel aastal ellu, kuid samas on kogu ideede nimekiri meile ka heaks infoallikaks edasiste tööde planeerimisel,” täpsustas linnapea.

30. septembril kell 17 on huvilised oodatud Lodjakotta, kus ideede autorid tutvustavad oma ideid ja vastavad küsimusele, kuidas just nende idee muudab Tartu paremaks. Üritusest tehakse ka otseülekanne, mida saab jälgida nii Tartu kodulehe kui ka Facebooki vahendusel. Kohapeal on vajalik tervisetõendi olemasolu.

Kaasava eelarve ideedega saab tutvuda Tartu kodulehel, Kaarsillale seatud näitusel või raekoja infokeskuses.

Rahvahääletus toimub 1.-7. oktoobril nii elektrooniliselt kui ka raekoja infokeskuses. Hääletus lõpeb 7. oktoobril kell 18, kui antakse kohe teada ka tulemus.

Hääletada saab iga vähemalt 14-aastane isik, kelle elukoht on Eesti rahvastikuregistri andmetel Tartu linn. Esmakordselt saavad Tartu Noortevolikogu ettepanekul hääletada ka need 14-17-aastased noored, kellel puudub Tartus sissekirjutus, aga kes õpivad Tartu üldhariduskoolis või kutseõppeasutuses.

Iga hääletaja saab anda hääle kuni kolme idee poolt. Ellu viiakse järgmisel aastal kaks enim hääli saanud ideed.

  • Tartu kaasavasse eelarvesse esitati tänavu 67 ideed, millest pärast ekspertide koosolekuid ja suviseid avalikke arutelusid koorus välja 25 ideed, mis jõudsid rahvahääletusele.
  • Kaasava eelarve ideeks võib olla investeeringuobjekt maksumuse ülempiiriga 100 000 eurot. Eesmärgiks on 200 000 euro eest viia 2022. aastal ellu vähemalt kaks ideed.
  • Tartu korraldab kaasavat eelarvet alates 2013. aastast. Seni on kaasava eelarve toel ellu viidud kaksteist ideed, lisaks on kaks ideed tegemisel.
Head Uudised GoodNews