1. Avaleht
  2. Eesti elu
  3. Tartu kesklinna loodi lilleniit, kuhu koos linlastega istutati tartlaste aedadest pärit lillesibulaid
Tartu kesklinna loodi lilleniit, kuhu koos linlastega istutati tartlaste aedadest pärit lillesibulaid

Tartu kesklinna loodi lilleniit, kuhu koos linlastega istutati tartlaste aedadest pärit lillesibulaid

13.–15. oktoobril rajati kaubamaja ja Vanemuise teatri vahele, Uueturu parki lilleniit. Esmalt kooriti niidualalt murukate ja kobestati mullapind ning seejärel istutati koos linlastega nende aedadest toodud sibullilli ja külvati Eesti niitudelt kogutud taimede seemned.

Lilleniit rajati koostöös OÜ Nodic Botanical bioloogi ja niiduseemnete korjaja Mart Meriste nõu ning vabatahtlike linlaste abiga.

Suvel uuris parkide loodust Tartu Ülikooli maastike elurikkuse töörühm, intensiivselt niidetud murualalt leiti viite erinevat liiki taimi. Nüüd külvati Uueturu pargi tuhandele ruutmeetrile Mart Meriste eestvedamisel ligi 30 taimeliigi seemned, nende hulgas näiteks harilik härjasilm, kollane karikakar, metsporgand, tulikas, eri liiki kellukad, sigur, ussikeel, moon, varesjalg, kassiristik, rukkilill jt.

Aasa rajamine on osa Tartu 2024 Euroopa kultuuripealinna projektist Kureeritud Elurikkus. Projekti eestvedajad, maastikuarhitektid Anna-Liisa Unt, Karin Bachmann ja Merle Karro-Kalberg näevad Tartu kesklinna parke kui laboratooriumi, kus katsetatakse elurikkuse taastamise eri viise. Alustati 2020. aasta suvel, mil Kaubahoovi ja Uueturu pargis ning Emajõe ääres jäi muru osaliselt niitmata. Suve lõpus siirdati Kaubahoovi parki valmis niidukooslus ehk aasamatt, nüüd rajati Uueturu parki lilleniit.

Projekti kaaskuraator Karin Bachmann sõnab, et Tartu pargid on praegu elu- ja loodusvaesed. „Suvel jälgisid teadlased, kuidas parke kasutatakse, uurisid seal elavaid putukaid ja taimi. Üksmeelselt järeldati, et kesklinna parkides saaks olla väga palju rohkem elu.“ Teine kuraator Anna-Liisa Unt lisab, et linnal kui mitmekesisel maastikul on võimalus saada elurikkuse hoidjaks: „Elurikkus linnas seob kokku looduse ja inimese, üks ei välista ega tõrju teist. Iga ruutmeeter läbimõeldud ja elurikkaks kujundatud keskkonda loeb!“

Vabatahtlikuna linnaniidu rajamisel osalenud maaülikooli õppejõud Maaria Semm sõnas, et võttis linnaasa loomisest osa isiklikust huvist, sest soovib ka oma maakodus niitu rajada: „Praegune oli hea võimalus vaadata ja läbi proovida, kuidas seda teha, vähemtähtis motivaator ei olnud ka võimalus anda oma panus Tartu linna elurikkuse suurendamiseks,“ sõnas ta külvamistalgutel.

Tartu on 2024. aastal Euroopa kultuuripealinn ning Kureeritud Elurikkus osaleb selle suursündmuse projektide esimeses arendusprotsessis. Projektiga aidatakse muuta Tartu veel mõnusamaks ajaveetmise kohaks ning tuuakse parkidesse ja haljasaladele rikkalikumalt igasugust elu: rohkem inimesi, lopsakamat taimestikku, huvitavaid tegevusi, mängu- ja sportimisvõimalusi, maastikukunsti.

Õige pea vahetatakse parkides välja ka pingid, järgnevatel aastatel lisanduvad väikevormid ja muu, mis meelitab ka rohkem inimesi parkidesse senisest rohkem aega veetma. Loodus ja taimed vajavad kasvamiseks aega, seega tuleb keskkonda puudutavaid muudatusi teha parkides juba praegu, aastal 2020.

Lilleniit rajatati koostöös Tartu linnavalitsuse linnamajanduse ning arhitektuuri ja ehituse osakondadega, Mart Meriste ja Nordic Botanical OÜga ning Haljastus24 meeskonnaga.

Head Uudised GoodNews