1. Avaleht
  2. Eesti elu
  3. Tartu tark linnaosa sai järjekordse kunstiteose võrra rikkamaks
Tartu tark linnaosa sai järjekordse kunstiteose võrra rikkamaks

Tartu tark linnaosa sai järjekordse kunstiteose võrra rikkamaks

Juuni esimese nädalaga valmis Tartus Pepleri 12 kortermaja seinale kunstiteos “Maastik”, autoriks Tartu maalikunstnik Siiri Jüris.

Pepleri 12 on kolmas maja, mille fassaadil on kunstiteos valminud. Kunstiteoste loomine targa linnaosa piirkonda on oluline osa Smartencity projektist, mis põhitegevusena keskendub hruštšovkade nullenergia nutimajadeks ehitamisele. „Me soovime kunsti kasutades rikastada linnaruumi ja tõsta esile nutikaid korteriühistuid,“ kommenteeris projekti kunstikoordinaator Andra Somelar. Selle tarbeks peeti 2016. aastal rahvusvaheline kunstikonkurss ja žüriilt heakskiidu saanud kunstnikud on asunud nüüd linnaosa kaunimaks tegema.

Pepleri 12 korteriühistu valis mitme töö seast enda vastvalminud nutikat elamut ehtima just Siiri Jürise ajatu teose. „Töö aluseks on võetud erinevad osad Tartu linnakaardilt, mida on kihistatud mitmekümnete nihestuste, vähenduste ja suurendustega üksteise peale. Majal olev muster on seejärel tekkinud kaose puhastamise, lihtsustamise ja moonutamise tulemus,“ selgitas Jüris teose tagamaid.

Pepleri 12 elanikule Tiina Pirnile tundub teos sümpaatne. „Maal on väga meeldivates toonides ja meenutab värvidelt õrnades toonides taevast,“ kommenteeris majaelanik.

Projekt kestab 2021. aasta juulini.

Head Uudised GoodNews