1. Avaleht
  2. Keskkond
  3. Tartu Ülikooli teadlane leidis Eestist uue päevaliblika liigi
Tartu Ülikooli teadlane leidis Eestist uue päevaliblika liigi

Tartu Ülikooli teadlane leidis Eestist uue päevaliblika liigi

Tartu Ülikooli zooloogia õppetooli doktorant ja loodusmuuseumi peaspetsialist Andro Truuverk püüdis 8. augustil Pärnu maakonnas Treimanis kinni Eesti esimese kirju-tumesilmiku ehk Lasiommata megera.
„Tegemist on liigi esmaleiuga Eestis. Varem on kirju-tumesilmikut meile kõige lähemal leitud Põhja-Lätist,“ selgitas Andro Truuverk. Ta lisas, et lõuna poolt Lätist Eestisse levimine oli siiski oodatud sündmus. „Lätis on kirju-tumesilmik muutunud juba tavaliseks ja levimine põhja poole oli vaid aja küsimus. Sellele aitas kindlasti kaasa ka harjumatult soe suvi,“ selgitas teadlane koerlibliklaste sugukonda kuuluva liblika Eestisse jõudmise tagamaid.

Tartu Ülikooli entomoloogia õppetooli teadur Erki Õunap lisas, et Kesk- ja Lõuna-Euroopas levinud liigi Eestisse jõudmine on seotud kliimamuutusega. Üha uuesti kordub sama muster: lõuna pool Lätis ja Leedus levinud haruldane liik muutub seal üha tavalisemaks ja leitake lõpuks ka meilt. „Suur hulk lõpuks Eestist leitud liike on siia ka püsivalt elama asunud. Usun, et kirju-tumesilmikuga läheb samamoodi,“ kommenteeris Õunap.

Erakordseks teeb praeguse leiu asjaolu, et tegu on päevaliblikaga. Uusi liblikaliike, nii suur- kui ka pisiliblikaid, leitakse Eesti faunale pigem igal aastal, kuid enamik neist on hämarikuliblikad. Eestist teadaolevast umbes 1000 suurliblika liigist on nüüdseks 114 päevaliblikad.

Eelmine Eesti faunale avastatud päevaliblikas oli tutt-kasspunnpea ehk Carcharodus flocciferus, kes leiti Eesti lõunapiirilt 1995. aastal.

Head Uudised GoodNews