1. Avaleht
  2. Kultuur
  3. Teater
  4. Tartu Uus Teater alustab seitsmendat hooaega
Tartu Uus Teater alustab seitsmendat hooaega

Tartu Uus Teater alustab seitsmendat hooaega

IMG_20140906_193006Tartu Uue Teatri alanud hooaja mängukava on kirjum kui varasemad ning mängitakse septembris sisse kahe esietendusega, millest üks tuuakse rahva ette Tallinna Vaba Lava püünel.

Sügishooajale on iseloomulikud uued mängukohad ning uued tegijad. Lavastused tulevad välja erinevates toimumiskohtades, oma maja saalide kõrval peamiselt Vaba Lava saalis Tallinnas. Esimene Uue Teatri esietendus Tallinnas toimub juba sel kuul, kui lavale jõuab Ivar Põllu lavastus “Mikiveri tagi”, kus mängivad Mikk Mikiveri õpilased Peeter Sauter ja Ülo Vihma XI lennust. Lavastusmeeskonda kuuluvad kunstnik Kristiina Põllu ja valguskunstnik Priidu Adlas. Detsembris ja jaanuaris mängitav talvelavastus koostöös Labürintteatriga G9, kellega koos valmis ka suvelavastus “Heleaines”, toimub teatrimajas ja mitmel pool Tartu linnas.

Palju on uusi tegijaid, kellest osad pole Tartu Uues Teatris ning osad professionaalses teatris üldse varem lavastanud. Juba septembris esietendub Tormi Toropi lavastus “Tõde ei anta kellelegi andeks”, mis on inspireeritud kunagise ansambli Milli Vanilli menu- ja häbiloost. „Tõde ei anta kellelegi andeks“ on lugu sellest, kuidas inimeste ettekujutused ei vasta kunagi tegelikkusele. Lavastuses mängivad Madis Mäeorg, Veiko Porkanen Vanemuisest ning Kaisa Selde NUKUst. Meeskonnas on dramaturg Tõnis Parksepp, koreograaf Kristjan Rohioja, kunstnik Keili Retter ja valguskunstnik Taavi Toom.

Oktoobris esietendub Tartus fotograafi ja kunstniku Gabriela Liivamägi debüütlavastus “Selgroogupidi koos”, mille meeskonda kuuluvad kostüümikunstnik Triinu Pungits, valguskunstnik Rene Liivamägi ning disainer ja muusik Martin Rästa. Lavale jõuavad ka näitlejad. Liivamägi lavastusel „Selgroogupidi koos“ pole tavapärases mõttes kontseptsiooni  ega teksti – on aga hingamine, heli, mälu, uni, sõnadeta valetamine, kohad, kuhu juhuslikult satume. Kehade tasakaalustumine toimub selgrootunde ära tabamise käigus.

Novembris esietendub Tallinnas Vaba Lava keskuses Kertu Moppeli lavastus “Liha luudel”, lavastusmeeskonda kuuluvad dramaturg Maria Lee, kunstnik Arthur Arula, muusikaline kujundaja Lauri Kaldoja, laval näitlejad Maarja Mitt, Katariina Ratasepp, Liisa Pulk, Jüri Tiidus, Hendrik Toompere jr jr ja Lauri Kaldoja. „Liha luudel“ trupp, kes möödunud aastal pani kokku lavastuse “Mõnikord on kõik nii selge“, jätkab varasemast koostööst enese jaoks õhku jäänud teemadega. Lavastus tegeleb olematuse mõtestamisega. Inimene on võimeline kujutlema ja tundma kõike peale olematuse. „Liha luudel“ küsib kuidas peaks siis olema võimalik, et ükskord me lakkame olemast?

Head Uudised GoodNews