1. Avaleht
  2. Kunst
  3. Tartus tuleb Tõnis Laanemaa näitus “Kunsti vägi”
Tartus tuleb Tõnis Laanemaa näitus “Kunsti vägi”

Tartus tuleb Tõnis Laanemaa näitus “Kunsti vägi”

Jakobi galeriis avatakse 17. septembril Tõnis Laanemaa näitus ‘’Kunsti vägi’’.

Näituste avamisteks on kunstnikul välja kujunenud oma rituaal: mitmekülgselt andekana lööb Laanemaa šamaanitrummi ja loeb luuletusi. Tõnis Laanemaa kunstile mängib taustaks Taavi Laatsiti (Galaktlan) heliteos. Võimalus on näha ka tütrepoeg Meel Paliale tehtud muhedat lühifilmi kunstnikust endast.

Eesti graafika nestoril Tõnis Laanemaal (1937) on seljataga juba 55 aastat näitusetegevust. Ta on esinenud vabagraafika ja plakatitega Poolas, Ungaris, Tšehhis, Saksamaal ja Hollandis. Just tänu plakatitele – millest ligi 80 on jõudnud Eesti Kunstimuuseumi kogudesse – on kunstnik kollektiivses mälus ilmselt enimtuntud. Seekordsel näitusel võib aga näha Laanemaa ofort- ja külmnõelatehnikas töid.

Kunstnik ja rühmituse Non Grata juhtfiguur Al Paldrok on Tõnis Laanemaa kohta kirjutanud järgmist: ‘‘Tõnis Laanemaa, eesti graafika grand old man […] legendaarse ANK-rühmituse üks algatajaliikmeid, on tõelise kunstnikumüüdi elav kehastus. Kuku klubi vanim aktiivliige keerutab siiamaani neidusid legendaarses pealinna kunstiklubis varaste hommikutundideni ja sealt leiavad ka muusad tee ülakorrusele molberti ette. Laanemaa rahutu vaim ei alistu vastulöökidele ja otsib alati väljakutseid nii vormis kui ka sisus – vastupidi soovitustele ja praktilistele kaalutlustele.’’

Näitus jääb avatuks 18. oktoobrini.

Head Uudised GoodNews