1. Avaleht
  2. Kunst
  3. Tartus näeb Malinite näitusi
Tartus näeb Malinite näitusi

Tartus näeb Malinite näitusi

Voronja galerii kureeritud kunstiprogramm “Lätted” on jõudmas Tartumaale: Tartu Kunstimaja ateljees, kus kunagi töötas Eesti esimene sürrealist Ilmar Malin, saab näha Ilmari loomingulist läbilõiget, kümneminutilise jalutuskäigu kaugusel Väike-Tähe tänaval avanevad aga Lea ja Jaan Malini korternäitused.

Ilmar Malin alustas kunstiõpinguid 1948. aastal Tallinna Riiklikus Tarbekunsti Instituudis ja lõpetas 1954. aastal Eesti NSV Riikliku Kunstiinstituudi. Ta tegutses õppejõuna Tartu Kunstikoolis, Tallinna Kunstiülikoolis ja Tartu Ülikooli maaliosakonnas. Alates 1957. aastast kuulus ta Eesti Kunstnike Liitu. Otsene kokkupuude sürrealismiga sai alguse Rootsis 1960. aastate teisel poolel. Ilmar Malin viljeles erinevaid laade, saavutades suurimat tunnustust sürrealismis ja portreekunstis. “Kuna näituse teema on lätted, siis toome alustuseks avalikkuse ette vanimad säilinud pildid. Nii saab vaadata kaht söejoonistust, mille Ilmar Malin tegi aastal 1942 enda korteri aknast Poe tänava nurgal. Samuti kavandit maalile “Uues kodus”, kus tütar Lea vaatab Riia tänava suunas,” avab Jaan Malin väljapaneku tagamaid.

Lea Malin lõpetas 1981. aastal Eesti NSV Riikliku Kunstiinstituudi ruumi- ja mööblikujunduse erialal. Ta on töötanud kunstiõpetajana Tartu Kunstikoolis, Tartu Lastekunstikoolis ja Tartu Rahvaülikoolis, kus ta juhendab tänase päevani akvarellistuudiot. Aastatel 2004-2013 juhtis ta Tartu Lastekunstikooli tegevust. Lea Malin on illustreerinud mitmeid raamatuid. Ta kasutab loomingus peamiselt akvarellitehnikat. Ka näitusel saab näha peamiselt Lea akvarelle.

Jaan Malin, tuntud ka kui Luulur, on 1990. aastal lõpetanud Tartu Riikliku Ülikooli filoloogiateaduskonna. Ta on alates 1993. aastast Eesti Kirjanike Liidu liige ja alates 2016. aastast Eest Kunstnike Liidu liige. Ta on peamiselt luulet välja andva kirjastuse Luul algataja ja eestvedaja ning käivitanud mitmeid festivale ja kirjandussündmusi. Aastatel 2010-2018 oli ta rahvusvahelise valdkondadevahelise festivali Hullunud Tartu peakorraldaja ja alates 2017. aastast korraldab ta Tartus kodusalongide luulesarja. Lisaks on ta aastatel 2013-2017 olnud Tarslämmi algataja ja eestvedaja. 2015. aastal toimus tema eestvõtmisel Tartus European Poetry Slam Championship. Näitusel saab näha Jaani installatsioone ja joonistusi, aga ka maali ja graafikat.

Näituste avamine toimub 24. mail. Need on avatud veel 25. ja 26. mail. Lea ja Jaan ütlevad oma näitusega ühtlasi head aega Tartule, kolides mõne kuu jooksul mujale.

Head Uudised GoodNews