1. Avaleht
  2. Eesti elu
  3. TASUTA VEEBISEMINAR I Värbamisekspert annab nõu, kuidas pärast töökaotust leida edukalt uus töökoht!
TASUTA VEEBISEMINAR I Värbamisekspert annab nõu, kuidas pärast töökaotust leida edukalt uus töökoht!

TASUTA VEEBISEMINAR I Värbamisekspert annab nõu, kuidas pärast töökaotust leida edukalt uus töökoht!

17. märtsil kell 14.00 toimub tasuta veebiseminar “Kuidas leida oma unistuste töökoht?”, mida viib läbi Ketlin Kasak, kes on värbajana läbi viinud rohkem kui 7000 tööintervjuud ning aidanud ettevõtetel värvata sadu töötajaid. Veebiseminaril osaleb ka praegune Jõhvi KIA autoesinduse tegevjuht Matti Pruul, kes jagab oma isiklikku kogemust unistuste töökoha otsimise protsessist koostöös Human Resources Solutions OÜ ja Kanal2 uudistesaatega Reporter.

Abi keerulisel ajal

Kasaku sõnul on koroonakriis löönud valusalt meid kõiki ning väga keerulisse olukorda on sattunud paljud, kes on tööst ilma jäänud. “Puutun oma eriala tõttu selliste lugudega iga päev kokku. Ettevõtetele personaliotsingu teenust pakkudes olen juba ammu mõelnud, et samasugune teenus võiks olla ka tööotsijatele. Võiks olla keegi, kes aitab töötajal õige tööandjani jõuda. Või kui selline teenus käiks tööotsijale üle jõu, siis oleks hea, kui kuskil oleks info selle kohta, mida südamelähedase töö leidmiseks täpselt tegema peab,” selgitab ta.

Ketlin Kasak. Foto: Erlend Štaub

Nii sündiski Ketlin Kasaku ja paljude inimeste koostöös portaal aitamindtööle.ee, kust leiab näpunäiteid selle kohta, kuidas koostada CV ja motivatsioonikirja, kuidas eristuda teistest kandidaatidest, mismoodi ennast vestluseks ette valmistada jne.

Selleks et näidata, kuidas soovitused päriselt töötavad, otsustati koos Kanal 2 “Reporteriga” aidata ühel inimesel neid soovitusi järgides oma unistuste töö leida.

Selleks inimeseks sai Matti Pruul, poolteist aastat tööta olnud endine tippjuht, kes otse kibeles juba uusi põnevaid tööülesandeid täitma, aga sobiva töö leidmine polnud tal omal käel õnnestunud.

Kasak kirjeldab protsessi, kuidas Pruulile töö leiti ning milline peaks välja nägema edukas tööle kandideerimise protsess.

Matti Pruul. Foto: Riina Vaikmaa

Kõigepealt tehakse selgeks tööotsija soovid ja tugevused

“Pidasime Mattiga maha mitu jutuajamist, et selgeks teha, mida talle teha meeldib ja mis tal hästi välja tuleb. Eesti inimesele omaselt ei tahtnud Matti end esialgu kiita ja arvas, et see on ebasobiv. Selleks et keelepaelu valla saada, palusin tal end kirjeldada päriselt juhtunud olukordades. Nii saime kirja päris suure hulga oskusi ja tugevusi,” selgitab Kasak.

Küsi kirjalikke soovitusi

Kui Matti unistuste töö ja tugevused olid kirja pandud, paluti tal leida vähemalt kolm endist kootööpartnerit või kolleegi, kes kirjutaksid talle kirjaliku soovituse. Matti leidis üheksa sellist inimest.

“Ja suur oli minu rõõm, kui lugesin soovitustest täpselt sama, mida Matti pika pinnimise peale enda kohta ise ka öelnud oli,” rõõmustab Kasak.

Pane kokku motivatsioonikiri

Motivatsioonikiri sai Mattiga koostöös teistsugune kui tavaliselt. Sinna sai kirja tema enda arvamus oma oskuste ja võimete kohta, Kasaku kui HR-partneri hinnang talle kui töötajale ning kõik kirjalikud soovitused. “Nii rokkivat motivatsioonikirja pole mina enne näinud. Igaüks võtaks sellise inimese tööle!” kiidab ta.

Iseseisvalt ei oleks Matti aga sellist motivatsioonikirja valmis teinud, sest ta häbenes ennast kiita. Kasak rõhutab, et kiitma peab, kui põhjust on. Ja põhjust ennast kiita on kindlasti igal inimesel – me kõik teeme midagi väga hästi.

Kui endal on oma tugevusi keeruline näha, siis tuleks endistelt kolleegidelt ja juhtidelt abi küsida. Koos leiate need kindlasti üles!

Me kõik teeme midagi väga hästi.

Tee korda sotsiaalmeediakontod

See pole enam kellelegi uudiseks, et personalijuhid vaatavad enne inimese töövestlusele kutsumist tema sotsiaalmeediaprofiile. Tööd otsivad inimesed peaksid sellega arvestama ja oma konto selle pilguga korda tegema: peitma ära pildid, mis pole laiemale avalikkusele mõeldud, kustutama rumalad naljad jmt.

Matti kontol midagi hullu ei toimunud, kustutati vaid paar pilti.

Tee uued pildid

“Tagantjärele saan öelda, et just uute piltide tegemine oli see, mis Mattit palju mõjutas. Nagu ta ise ütles – piltidelt vaatas vastu päris kena mees. Ja veel nii noor! Matti enesehinnangule mõjusid uued fotod silmnähtavalt hästi,” räägib Kasak.

Piltide tegemist ja suurepäraste soovituste saamist peabki Matti oma enesekindluse ja tööotsimise innu taastamisel kõige olulisemaks.

Levita sõna

Värske info Matti kohta koos, hakati seda aktiivselt sotsiaalmeediakontodel levitama. Aga mitte ainult. Väga oluline härjal sarvist haarata ja võimalikult paljudele teada anda, et tööotsinguil oled.

“Kirjuta oma sõpradele Messengeris, helista neile või saada e-kiri palvega silmad lahti hoida. Kunagi ei tea, millal info sinu kohta õige inimeseni jõuab. Võib-olla otsib mõni sinu tuttavatest just sinusugust inimest, aga ta ei tea, et sa hetkel vaba oled,” soovitab Kasak. Mattiga just nii juhtuski.

Pärast „sotsiaalmeediatralli“, nagu ta ise seda nimetas, osales Matti mitmel konkursil ja jõudis kahel neist esimese kolme hulka. Ta ise rõhutab, et jõudis, mitte ei jäänud teiseks. See oli tema jaoks suur asi. Ühest tööpakkumisest Matti aga pärast tõsist kaalumist loobus.

Ja siis helistas Mattile vana tuttav, kes pakkus talle tööd Autoesindus OÜ tegevjuhina. Tänaseks on Matti Autoesinduses töötanud veidi üle 3 kuu ja on silmanähtavalt õnnelik. Suurepärase teeninduse austajana ja eestkõnelejana on ta tõesti oma unistuste töö leidnud ja ei jõua isegi mõnel nädalavahetusel esmaspäeva saabumist ära oodata. Ideed tahavad elluviimist ja töö tegemist.

Ise ütleb ta oma uue töö kohta nii: “Ma poleks isegi kunagi julgenud sellist motivatsioonikirja kirjutada ega nii aktiivselt sotsiaalmeedias enda kohta sõna levitada. Meie tegevuse tulemusena sain juurde enesekindlust ja naeratus tuli näole tagasi. Mu uue töö puhul on tegemist pidevalt naasva unistusega. Käin aastas ise mitu korda autoteeninduses ja tulen sealt tihti tundega, et seda tööd saaks teha palju paremini. Pärast selliseid käike olen valjusti unistanud, et peaksin ikka ise ükskord sellise töö ette võtma. Ja siin ma nüüd olen. Aga ma pidin ennast Ketlini abiga nähtavaks tegema, muidu poleks mulle keegi sellist tööd pakkuma tulnud, eriti veel kahesaja kilomeetri kauguselt.”

Oma unistuste töö võivad leida kõik!

Usun, et Matti lugu julgustab väga paljusid inimesi oma tööotsingutele värske pilguga vaatama. Aitamindtööle.ee portaalis on detailne info olemas, kuidas enda nähtavaks tegemine, tööle kandideerimine ja sobiva töö leidmine käib.

Kokkuvõtvalt on need sammud järgmised:

  • mõtle läbi, millist tööd sa teha tahad ja mis on sinu tugevused;
  • vaata üle oma CV, võta sealt välja ebaoluline teave ja lisa juurde mõni tähtis oskus ja saavutus;
  • küsi kirjalikud soovitused;
  • koosta motivatsioonikiri; ole aus ära häbene end asja eest kiita;
  • lase fotograafil endast uued pildid teha;
  • korrasta oma sotsiaalmeediakontod;
  • levita infot oma tööotsimise kohta vähemalt 100 sõbrale ja tuttavale;
  • kandideeri aktiivselt neile kohtadele, mis sulle huvi pakuvad;
  • kandideeri ka kohtadele, mis ei ole 100% täpselt n-ö sinu, aga mis asuvad su unistuste ettevõttes;
  • mine töövestlusele;
  • ole julge ja naerata!

Rohkem infot leiab kodulehelt!

Head Uudised GoodNews