1. Avaleht
  2. Kultuur
  3. Teeneka kultuuritegelase preemia pälvisid Tõnu Naissoo ja Liidia Golovataja
Teeneka kultuuritegelase preemia pälvisid Tõnu Naissoo ja Liidia Golovataja

Teeneka kultuuritegelase preemia pälvisid Tõnu Naissoo ja Liidia Golovataja

Tallinna linnavalitsus otsustas tänasel istungil anda 2021. aasta Tallinna teeneka kultuuritegelase preemiad helilooja Tõnu Naissoole ja näitleja Liidia Golovatajale.

Abilinnapea Vadim Belobrovtsevi sõnul on pealinna traditsioonilise preemia eesmärk tunnustada tallinlastest teenekate kultuuritegelaste loomingulist tegevust ja nende panust meie kultuuriellu. „Teeneka kultuuritegelase preemia antakse väljapaistva loomingulise tegevuse eest kunstis, teatris, filmis, tantsus, muusikas, arhitektuuris või kirjanduses. Tänavused teeneka kultuuritegelase laureaadid ei vaja ilmselt laiemalt tutvustamist, sest tegemist on suurte loovisikutega, kelle looming on tuntud nii kodu- kui ka välismaal. Tõnu Naissoo on Eesti džässi suurkuju ning Eesti Muusika- ja Teatriakadeemia õppejõud, kelle looming heliloojana on olnud erakordselt viljakas ja žanripiire ületav. Liidia Golovataja on Vene Teatris töötanud üle 52 aasta ja selle aja jooksul mänginud end Eesti teatripubliku südamesse, hoides au sees ja kehastades Vene draamakooli traditsioone ja jõulist graatsiat. Nii Liidia Golovataja kui ka Tõnu Naissoo panust Tallinna muusika- ja kultuuriellu on võimatu üle hinnata. Teeneka kultuuritegelase preemiaga soovime neid selle eest tänada,“ ütles Belobrovtsev.

Tõnu Naissoo (sündinud 1951) on tunnustatud helilooja ja muusik ning Georg Otsa nimelise Tallinna Muusikakooli ja Eesti Muusika- ja Teatriakadeemia õppejõud. Ta on kirjutanud peamiselt filmi- ja teatrimuusikat, kuid ka arvukalt muusikat džässansamblitele ja -orkestritele, koorilaule ja kammermuusikat. Tõnu Naissoo alustas klassikalise klaveri õpinguid kuueaastaselt Tallinna Muusikakoolis, mille lõpetas 1970. aastal muusikateooria erialal. Edasi õppis ta Tallinna Riiklikus Konservatooriumis, mille lõpetas 1982. aastal kompositsiooni erialal Eino Tambergi klassis, ja Berklee Muusikakolledžis USA-s. Džässpianistina debüteeris Tõnu Naissoo oma trioga 1967. aastal Tallinna džässifestivalil. Ta on esinenud paljudel džässifestivalidel ja andnud soolokontserte endises Nõukogude Liidus, Soomes, Ungaris, Saksamaal, Prantsusmaal, Suurbritannias, USA-s, Kanadas ja Jaapanis. Tõnu Naissoo on pälvinud mitmeid preemiaid ja tunnustusi, sh 2011. aastal Eesti Muusikanõukogu muusikapreemia, 2017. aastal Eesti Kultuurkapitali helikunsti sihtkapitali aastapreemia ja 2020. aastal Valgetähe V klassi teenetemärgi.

Liidia Golovataja (sündinud 1944) on Vene Teatri esinäitlejanna, kelle varamusse kuulub üle saja särava draamarolli. 1966. aastal lõpetas Liidia Golovataja Kiievi Riikliku Teatrikunsti Instituudi ja on 1968. aastast järjepidevalt olnud Tallinnas asuva Eesti NSV Riikliku Vene Draamateatri (alates 2005. aastast Vene Teatri) kollektiivi liige. Hetkel Vene Teatri repertuaaris olevatest etendustest lööb Liidia Golovataja kaasa lavastustes „Prozorovite maja. 40 aastat hiljem“ (A. Tšehhovi „Kolme õe“ ainetel), interaktiivses etenduses „Poiss, kes ei kartnud midagi“, krimikomöödias „Kaheksa armastavat naist“ ja kontsertetenduses „Hoidke armastust“. Liidia Golovatajat hinnatakse jõulise dramaatilise näitlejana, kes on üle 50 aasta pakkunud Vene Teatris teatrirõõmu tuhandetele tallinlastele. Ta on pälvinud mitmeid tunnustusi, sealhulgas 1988. aastal Eesti NSV teenelise kunstniku tiitli ja 2016. aastal Valgetähe IV klassi teenetemärgi. Liidia Golovataja on ka Eesti Näitlejate Liidu auliige.

Nii Tõnu Naissoo kui ka Liidia Golovataja saavad linna tunnustusena Tallinna teeneka kultuuritegelase preemia summas 4430 eurot. Preemiad ja sellega kaasnevad tunnistused antakse üle 16. juunil Tallinna Raekojas.

Head Uudised GoodNews