1. Avaleht
  2. Kultuur
  3. Teletoimetaja Lota Viik uuest koguperesaatest “Laupäev isaga”: kui seal oleksid ainult mehed, siis oleks ilmselt natukene teistmoodi saade
Teletoimetaja Lota Viik uuest koguperesaatest “Laupäev isaga”: kui seal oleksid ainult mehed, siis oleks ilmselt natukene teistmoodi saade

Teletoimetaja Lota Viik uuest koguperesaatest “Laupäev isaga”: kui seal oleksid ainult mehed, siis oleks ilmselt natukene teistmoodi saade

Lota Viik on silmapaistev noor telesaadete toimetaja, kes on oma panuse andnud mitmete Eesti teleprojektide loomisele. Ta on pärit suurest perest, mistõttu tunneb ta end väga mugavalt just lastega kaamera taga töötades. Nii on tema igapäevatööks ETV2 noortesaade “Nova” ning mitmed lisaprojektid nagu värskelt vaatajateni jõudnud koguperesaade “Laupäev isaga”. Rääkisime Lotaga sellest, milline näeb välja töö telemajas, kuidas oli olla saate meeskonnas ainsa naisena ning kuidas on tänapäevases maailmas peredünaamikad muutunud.

Karjääritee telemajja

Teletööle jõudis Lota Viik enda sõnul üsna juhuslikult. Kuigi õige valdkonna leidmine kujunes noore naise jaoks väikeste kõrvalepõigetega, õppides vahepeal nii keraamikat kui kultuuriteadust, tekkis Lotal kindel visioon oma ideaalsest töökohast. ,,Ühel hetkel sain aru, et ma ei tea täpselt, mis ma teha tahan ja siis mõtlesin hoopis sedapidi, et millises kollektiivis ma tahaksin töötada,” kirjeldab toimetaja oma teed telemajja, kus esimesed sammud tegi ta “Ringvaate” saate administraatorina. Nüüdseks on Lota põhitööks noortesarja “Nova” toimetamine, mis on ta enda sõnadega “korralik andmine”, sest saade jõuab eetrisse neli korda nädalas. Noore naisena mõtestab ta oma karjääri aga värskendava aususega: “Ma ei ütleks, et minu armastus on ainult televisioon. Nii kogu maailma mõistes kui ka minu enda jaoks on see praegusel hetkel põnev vahend, millega jagada seda, mida öelda tahan,” leiab Viik.

Teletöö telgitagused

Kuigi väliselt võib telemaastik paista üsna meestekeskne maailm, pole Lota Viik telemajas töötades n-ö meeste ülemvõimu mingil määral tajunud. “Ma pole küll kunagi üle lugenud, aga minu arvates pole režissööride ja toimetajate hulgas küll mehi rohkem – pigem vastupidi just,” heidab Viik pilgu teletöö suletud uste taha. Noore naisena karjääriredelil ronimisest saab Viik vaid positiivseid kogemusi jagada. ,,Ma ei ole kunagi tundnud, et mulle vaadatakse kuidagi teistmoodi peale. Kui ma telemajas toimetajana tööle hakkasin, siis ma olin minu arust kõige noorem töötaja toimetajatest ja režissööridest. Ja isegi siis anti mulle vastupidi just kogu aeg võimalusi ja visati heas mõttes pea ees vette ehk lasti teha seda, mida ma tahtsin,” jagab naine oma kogemusi.

Naiselik sisend saate meeskonnas

Selleks, et lisada igapäevatööle “Nova” saate toimetamise kõrval veidi uut hingamist, hoiab Lota rutiini eemal erinevate lisaprojektidega. Kõige värskemaks projektiks on koguperesaade “Laupäev isaga”, kus vaatajad saavad veeta päeva tuntud kodumaiste isade ja nende laste seltsis. Sarja võttis Lota kampa saatejuht Kaidor Kahar ning toreda juhusena on ta projektis ka ainuke naine. ,,Meil on hästi väike kollektiiv, teeme seda sarja viiekesi. Ja selles mõttes on küll väga tore, et nad võtsid esiteks naise, aga ma olen ka ainuke, kellel ei ole lapsi. Ehk siis alati on hea tasakaal ja mingisugune kainestav pilk. Kui seal ainult mehed oleksid, siis see oleks ilmselt natukene teistmoodi saade,” muigab Viik.

Saade heidab lähemalt pilgu isade ja laste vahelistele suhetele ning Lota sõnul maalib see formaat väga puhta pildi tänapäevasest peredünaamikast. ,,Mulle tundub, et see ei ole tegelikult üldse nii haruldane enam, et isad jäävad lastega omapead ja veedavad aega koos. Oma tutvusringkonnas näen ka väga palju isasid, kes on oma lastega sama palju kui emad. Kuigi praeguses maailmas on see individualism levinud, et peab ise saama hakkama ja ikkagi mina ise olen enda jaoks kõige tähtsam. Aga tegelikult on peres väga oluline, et vanemad moodustaksid ühtse tiimi,” leiab toimetaja ja lisab, et saate võtetel oli tunda, et kõik osalenud pered on endale head tiimid saanud.

Lapsed hoiavad isad kontrolli all

Lastega töötamine tuleb Lotale justkui iseenesest, sest ka tema on kasvanud suures peres nelja õe kõrval ” tugevas naiste kambas”. Kuigi lapsed võivad võtteplatsil tunduda mõne jaoks kui taltsutamatu kaos, siis Lota sõnul on see talle alati just vastupidi meeldinud: ,,See võib kõlada klišeena, aga minu meelest hoiab see asja värskena, sest lapsed on alati ausad ja päris ning ei teki kunagi teatud mandumist.” Ka “Laupäev isaga” dokumentaalformaati sobisid lapsed suurepäraselt, sest nad aitasid isadel püsida kaamera ees täpselt sellisena nagu lapsed neid kodus tunnevad ja teavad.

Pärast toredat kõrvalprojekti teise meeskonnaga on Viigi sõnul jälle hea minna telemajja värske ja puhanuna tagasi. Suurimaks südameprojektiks on Lotal hetkel “Laste ööülikooli rännakud”, millega toimetaja loodab suvel korralikumalt tegelema hakata, kuid suures pildis on plaan jätta suvi vabamaks. ,,Ma tahaksin loota, et suudangi suve vaba hoida. Me ehitame praegu minu vanemate ja õdedega ühist maakodu, nii et tahaksin seal võimalikult palju olla. Vähemalt kuu aega võiks olla täiesti vaba ja mitte midagi teha,” jagab naine oma suvepuhkuse plaane.

  • Saatesarja “Laupäev isaga” esimesed osad on nähtavad striimingteenusest Elisa Huub, kus saab kaasa elada Jaan Tätte juuniori, Robert Linna, Ewert Sundja, Taavi Kotka, Jesper Parve ja Reigo Ahvena lõbusatele nädalavahetustele lastega. Saadet juhib Kaidor Kahar, režissöör on Tarvo Tammeoks ja toimetaja Lota Viik.
Head Uudised GoodNews