1. Avaleht
  2. Haridus
  3. TTÜ tudengid lõbustavad Robotexil lapsi reaktsiooniseina ja elektrilise maastikurulaga
TTÜ tudengid lõbustavad Robotexil lapsi reaktsiooniseina ja elektrilise maastikurulaga

TTÜ tudengid lõbustavad Robotexil lapsi reaktsiooniseina ja elektrilise maastikurulaga

5.–7. novembrini toimub Tallinnas robootikafestival Robotex, kus muu hulgas TTÜ tudengid tutvustavad õppetöö käigus valminud interaktiivseid masinaid: reaktsiooniseina ja elektrilist maastikurula.

Reaktsioonisein on 12-nupuline seadeldis, mis annab lõputult võimalusi reaktsioonikiirust või mälu proovile panna. Näiteks tuleb minuti jooksul nupud süttimise järjekorras võimalikult kiiresti kustutada. Või on nuppudele kuvatud numbrid ja neid tuleb vajutada õiges järjekorras võimalikult kiiresti. Või süttivad kõik 12 nuppu ja need tuleb kõik ükshaaval kiiresti kinni vajutada. Või tuleb nupuvajutusega süüdata lambid samas järjekorras, nagu masin ette tegi. Valmis ehitatud riistvara võimaldab veel ja veel eri lahendusi, aga kuidas täpselt tudengid seina programmeerivad ja millised mängud külaliste kätte jõuavad, selgub juba Robotexil.

Maastikurula pole oma olemuselt midagi uut, kuid endavalmistatud sõidukil on poetoodete ees mitu eelist. Esimeseks muidugi leiutamise- ja tegemiserõõm. Teiseks on oma mõistuse ja kätega valminud rulast kindlasti rohkem sõidurõõmu ja mängulusti kui poetootest. Kolmandaks aga saab ise sõidukit arendades tähelepanu pöörata just nendele aspektidele, mis tegijaile endile olulised – müügiks tehtud asjade kõige olulisem eesmärk on ju toota võimalikult odavalt, see aga sunnib teistes aspektides järeleandmisi tegema. Seda maastikurula arendades oli tudengitele oluline, et see saaks võimalikult kerge, et oleks lihtsam kaasa võtta. Bambusest ja klaaskiust rulalaua alla kinnitati 72 kokkukeevitatud akuelementi ja elektroonika, selle alla tuli põhjakaitse ja peale kena disain.

Head Uudised GoodNews