1. Avaleht
  2. Poliitika
  3. TULEVIK ON DIGITAALNE I President Karis kõrgetasemelisel digiüritusel New Yorgis: igal valitsusel tuleks digitaalse tulevikuga sammu pidada
TULEVIK ON DIGITAALNE I President Karis kõrgetasemelisel digiüritusel New Yorgis: igal valitsusel tuleks digitaalse tulevikuga sammu pidada

TULEVIK ON DIGITAALNE I President Karis kõrgetasemelisel digiüritusel New Yorgis: igal valitsusel tuleks digitaalse tulevikuga sammu pidada

President Alar Karis rõhutas eile New Yorgis ÜRO Peaassamblee veerel toimunud Eesti kaasjuhitud kõrgetasemelisel digiteemalisel üritusel rahvusvahelise digikoostöö tähtsust, et riigid saaksid rajada turvalist ja usaldusväärset digitaalset taristut. Samuti rääkis riigipea Eesti kogemusest digiühiskonna ülesehitamisel. „Tulevik on digitaalne, meeldib see meile või mitte, nii et nõuanne igale valitsusele on selle trendiga sammu pidada,“ ütles president Karis.

„Eesti enda kogemus on meile õpetanud, et mida avatum, läbipaistvam ja digitaalsem on ühiskond, seda tugevam on demokraatia ning seda vähem korruptsiooni. Samuti aitab see kulusid kokku hoida,“ sõnas Vabariigi President.

Siin on põhjus, miks president Karise sõnul toetab Eesti veendunult vaba ja turvalise digiühiskonna arengut, kus inimõigused ja kodanike privaatsus on kaitstud. „Kui me enam kui 30 aastat tagasi oma iseseisvuse taastasime, olid meil väga piiratud võimalused ja pidime oma tuleviku nullist üles ehitama. Digitehnoloogiad mängisid selles olulist rolli ja aitasid meil igal aastal säästa vähemalt kaks protsenti sisemajanduse kogutoodangust. Eesti rajas paberivaba e-valitsemise süsteemi. Avalikud teenused on 99 protsenti veebipõhised, mis annab meie kodanikele võimaluse suhelda riigiga ööpäevaringselt,“ sõnas Eesti riigipea.

President Karis märkis, et Eestis arendatakse tehisintellekti komponente, mis toetavad digitaalseid avalikke teenuseid. Ta lisas, et Eesti panustab globaalselt digitaalse avalike teenuste taristu ülesehitamisse mitmete rahvusvaheliste partnerluste kaudu.

Foto: Vabariigi Presidendi Kantselei

ÜRO Peaassamblee avanädala servas toimus kõrgetasemeline kõrvalüritus digitaalsest koostööst „Accelerating the Future of Digital Cooperation“ mille korraldasid Eesti, Norra, Saksamaa, ÜRO Arenguprogramm, ÜRO Lastefond ja Maailmapank.

Arutelul osalesid peale Eesti riigipea veel näiteks Madalmaade kuninganna Máxima Zorreguieta, Sierra Leone’i president Julius Maada Bio, UNDP administraator Achim Steiner, filantroop ja BMGF asutaja Bill Gates ning mitmed teised.

Head Uudised GoodNews