1. Avaleht
  2. Märka Last
  3. Turvalise interneti päevast saavad osa tuhanded lapsed üle Eesti
Turvalise interneti päevast saavad osa tuhanded lapsed üle Eesti

Turvalise interneti päevast saavad osa tuhanded lapsed üle Eesti

Tänasel turvalise interneti päeval kutsuvad Lastekaitse Liit, Tallinna Tehnikaülikool, Haridus- ja Noorteamet ning Sotsiaalkindlustusamet kõiki märkama internetis toimuvat ja sobimatust sisust teavitama.

Päeva raames toimuvad koolides noortelt noortele Targalt internetis koolitunnid, lapsevanematele veebiseminar ja palju muid sündmusi. Turvalise interneti päeva üritustel lasteaedades, koolides ja noortekeskustes osaleb enam kui 11000 last üle Eesti.

Märka ja teavita

Maarja Punak Politsei- ja Piirivalveametist annab nõu, kuidas ennast ja teisi internetis kaitsta. Tema sõnum on, et igaüks meist saab muuta maailma paremaks. Kui märkad sotsiaalmeedias midagi, mis teeb sulle või kellelegi teisele haiget, siis anna sellest teada:

  • paari klõpsuga saad anda teada veebikeskkonnale, et tegemist on sobimatu sisuga;
  • paari sõnaga saad jagajale endale anda teada, et tegemist on sobimatu sisuga;
  • paari lausega saad anda teada oma sõbrale või vanematele;
  • paari klõpsuga saad anda teada sellest ka veebipolitseinikule.

“Keegi ei tohi jääda oma murega üksi. Esimene samm on sellest teada andmine. Ära jää lootma teistele, vaid ole ise see, kes need klõpsud teeb!” Maarja mõtteid saab kuulata Targalt Internetis koolitunni „Kuidas ennast ja teisi internetis kaitsta“ tervitusvideost.

Sündmused lastele ja noortele

Sellel nädalal korraldatakse koolides, lasteaedades ja noortekeskustes turvalise interneti päeva tähistamise raames laste ja noorte digipädevust arendavaid teavitusüritusi.

Tänaseks on teada antud ligi 100 üritusest 85 asutuses, millest võtab osa üle 11 000 lapse ja noore üle Eesti. Virtuaalselt kaardilt leiab info kõikide registreeritud sündmuste kohta.

“Paljudes koolides viivad sellel nädalal vanemate klasside õpilased läbi Targalt Internetis koolitundi “Kuidas ennast ja teisi internetis kaitsta” nooremate klasside õpilastele, mille käigus õpitakse, miks on oluline teavitada, kui internetis on midagi juhtunud, kuidas blokeerida ja raporteerida, kuidas tõendusmaterjale võtta ning kust vajadusel nõu ja abi saab,” selgitab Kerli Valner, projekti Targalt Internetis teavitustööjuht Lastekaitse Liidus ning lisab, et see on vajalik teadmine meile kõigile.

Veebiseminar lapsevanematele ja õpetajatele

Lapsevanematele ja õpetajatele korraldavad Lastekaitse Liit, Haridus- ja Noorteamet ning Tallinna Tehnikaülikool 8. veebruari õhtul kell 18 veebiseminari „Probleemsed olukorrad, millega lapsed ja noored internetis kokku puutuvad. Kuidas aidata ja toetada?”.

Seminaril käsitletakse juhtumeid, mis on jõudnud veebipolitseinike, lasteabitelefoni ja õpetajateni. Osalejatearv on piiratud, kuid seminar on alates 9. veebruarist järelvaadatav Targalt Internetis veebilehel.

Ajakirja erinumber

Lisaks eelnevale ilmub turvalise interneti päeval Lastekaitse Liidu ajakirja Märka Last Targalt Internetis erinumber, kuhu on koondatud temaatilised artiklid, mis käsitlevad heaks eeskujuks olemise tähtsust, digiprügitemaatikat, andmestumist ja lapsepõlve, nutiseadme kasutamist koolides jpm.

Nuputusvõistlus

8. veebruaril avatakse ka nuputusvõistlus “Kübernööpnõel” 1.-6. klassile ning veebilehel Kyberpahkel.ee saab tutvuda eelmise aasta uuringute tulemustega, mis avavad huvilistele Eesti õpilaste käitumismustrid, arvamusi digitaalsest ohutusest ja ka oma tulevikust.

Rahvusvahelist turvalise interneti päeva tähistamist alustati 2004. aastal Euroopas. Tänavu tähistavad seda päeva juba ligi 200 riiki üle kogu maailma.

Head Uudised GoodNews