1. Avaleht
  2. Eesti elu
  3. UKRAINA RAHVA TOETUSEKS I Riigikogu delegatsioon osaleb OSCE Parlamentaarse Assamblee istungil
UKRAINA RAHVA TOETUSEKS I Riigikogu delegatsioon osaleb OSCE Parlamentaarse Assamblee istungil

UKRAINA RAHVA TOETUSEKS I Riigikogu delegatsioon osaleb OSCE Parlamentaarse Assamblee istungil

Euroopa Julgeoleku- ja Koostööorganisatsiooni (OSCE) Parlamentaarse Assamblee Eesti delegatsiooni juht Mati Raidma ning liikmed Heljo Pikhof ja Marko Šorin osalevad täna ja homme videosilla vahendusel Austrias Viinis hübriidvormis toimuval OSCE PA talvisel istungil, mille fookuses on Ukraina kriis ja Euroopa julgeoleku jagamatus.

Delegatsiooni juht Mati Raidma ütles, et täna, mil tähistame oma iseseisva riigi 104. sünnipäeva, on ülimalt murelik tõdeda, et taas on puhkenud sõda Euroopas. „Oleme oma mõtetes Ukraina rahvaga ja tunneme kaasa neile, kes on selles sõjas juba oma lähedasi kaotanud,“ lausus Raidma.

„Meie vabadus ei tulnud lihtsalt ja seda ei tohiks kunagi võtta iseenesestmõistetavana. Eesti iseseisvus on praegu kaitstud, sest meil on sõbrad ja liitlased NATOs ja Euroopa Liidus. Täna peame andma kõik endast parima, et Ukraina liitlastena olla koos nendega,“ ütles Raidma.

Raidma sõnul mõjub geopoliitiline katastroof, millega maailm praegu silmitsi seisab, otseselt meie julgeolekut. Ta märkis, et oht Ukrainale on oht kogu Euroopa julgeolekule. Raidma osutas, et tänane Vene Föderatsiooni käitumine Ukraina suhtes on rahvusvahelise õiguse, Minski kokkulepete ja Helsingi lõppakti rikkumine.

„Peame endalt küsima, mida saame teha parlamendiliikmetena ja mida saab teha OSCE, et olukorra eskaleerumist peatada. Kui Venemaa otsustab agressiooniga jätkata, siis peab ta olema valmis ka karmide tagajärgedega vastakuti seisma,“ rõhutas Raidma. „Peame Ukrainale iga päev, iga minut näitama oma täielikku toetust. Peame toetama Ukraina iseseisvust, territoriaalset terviklikkust, õigust enese kaitsmisele ja suveräänset õigust valida oma tee,“ toonitas Raidma.

Plenaaristungi avadebatt keskendub OSCE rollile Euroopa julgeolekugarantiides ja julgeoleku jagamatuses. Kriisi üle Ukrainas arutavad OSCE Parlamentaarse Assamblee 21. talvisel istungil parlamendiliikmed Põhja-Ameerikast, Euroopast ja Kesk-Aasiast.

OSCE PA poliitika- ja julgeolekukomitee istungi arutelu keskmes on pingete tõus OSCE piirkonnas ja parlamentidevahelise dialoogi vajadus.

Istungist on ülekanne, mida saab jälgida assamblee Facebookis ja Youtube’i kanalis.

OSCE Parlamentaarse Assamblee eesmärk on kaasata liikmesriike rohkem Euroopa poliitika- ja julgeolekuküsimuste lahendamisse, et tõhustada tsiviilkontrolli sõjaliste küsimuste üle ning suurendada parlamendisaadikute vastutust ja mõjujõudu.

Head Uudised GoodNews